SPECIJALCI OKUPIRALI VAŠINGTON, SITUACIJA SE SMIRUJE: Kapitol je DANAS prvi put OSVOJEN još od 1814. Ima ŽRTAVA!
Pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola, Foto: Printscreen

ludilo

SPECIJALCI OKUPIRALI VAŠINGTON, SITUACIJA SE SMIRUJE: Kapitol je DANAS prvi put OSVOJEN još od 1814. Ima ŽRTAVA!

Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde

Objavljeno: 14:33h

Haos u Vašingtonu se polako smiruje. U zgradu Kapitola, kao što smo videli, ušli su pripadnici specijalnih snaga SWAT, kao i jake policijske snage. Predsednik Tramp pozvao je svoje pristalice da se smire i odustanu od nasilja, dodavši da razume njihov bes jer su izbori, po njemu, pokradeni.

Podsetimo, Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok je Kongres unutra potvrđivao rezultate izbora i pobedu Džoa Bajdena. Ispred zgrade Kapitola došlo je do nereda, a demonstranti su probili više policijskih barikada i upali u Kapitol. Čuli su se pucnji, ispaljen je suzavac, a potpredsednik SAD Majk Pens i članovi Kongresa evakuisani su iz zgrade Kapitola.

23: 54 - Žena pucana u zgradi Kapitola ranije danas je preminula, javlja nacionalna televizija NBC.

Vašington
foto: Printscreen

23: 43 - Ovo je prvi put da je američki Kapitol osvojen otkako su ga 1814. napali Britanci.

23: 04 - Demonstranti uništavaju opremu medijskih ekipa.

23: 02 - Kongresmenka Kori Buš naziva okupaciju američkog Kapitola "domaćim terorističkim napadom“ koji su podstakli republikanski članovi Kongresa.

22: 57 - Vršilac dužnosti ministra odbrane potvrđuje da je potpredsednik Majk Pens, a ne predsednik Tramp odobrio raspoređivanje Nacionalne garde u Vašingtonu!

22: 48 - Kompanija Tviter, kako javljaju agencije, stavila je zabranu na poruku američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj se obraća demonstrantima i poziva ih da odu kućama uprkos "izbornoj krađi". Trampova video poruka ne možže ni da se komentariše, ni da se deli među korisnicima.

22:30 - Predsednik Tramp, u snimljenoj video poruci, pozvao demonstrante da "odu kući" i dopuste da se red i zakon vrate u Vašington.

22: 29 - Džo Bajden se obratio i na svom Tviter nalogu gde je napisao da „scene haosa na Kapitolu ne predstavljaju ono što smo mi“.

Ono što vidimo je mali broj ekstremista posvećenih bezakonju. Ovo nije neslaganje, to je nered. Graniči se sa pobunom i mora se završiti. Sada“, napisao je Bajden.

22: 27 - Kako se može videti na snimku koji se upravo pojavio na društvenim mrežama, u Vašington su upravo stigli pripadnici elitne SWAT jedinice.

22: 14 - Neki mediji u SAD javljaju da drupštvena mreža Tviter interveniše i „značajno ograničava angažovanje“ sa Tvitovima vezanim za proteste u Vašingtonu!

22: 08 - Stigla je vest da je nekoliko vojnih helikoptera UH-60 Blackhavk i CH-47 Chinook poletelo iz Fort Bragga!

22: 04 - EKSPLOZIVNA NAPRAVA pronađena u sedištu Republičkog nacionalnog komiteta u Vašingtonu - kažu da je „bezbedno je aktivirana“, prenose mediji.

21: 59 - I jedna pomalo šaljiva informacija, koju prenose američki mediji - Majk Pens je upravo prestao da PRATI Donalda Trampa na Tviteru!

21: 47 - Aktivirana je cela Nacionalna garda u Vašingtonu!

21: 46 - Predsednik Tramp naredio raspoređivanje Nacionalne garde u Vašingtonu!

21: 42 - Pojavio se snimak policajca koji se trese od straha dok demonstranti jure pored njega i upadaju u zgradu!

21: 39 - Nećemo nasilje, mi smo partija reda i zakona, napisao je na svom Tviteru američki predsednik Donald Tramp i ponovio molbu demonstrantima da ostanu mirni.

21: 36 - Očekuje se da će se Džo Bajden uskoro oglasiti u medjima.

21: 34 - Nacionalna garda Virdžinije i 200 državnih vojnika sada su raspoređeni u Vašingtonu.

21: 32 - Kanadski premijer Džastin Trudo zabrinut je i nadgleda situaciju u SAD, javljaju svetski mediji.

Donald Tramp, Džastin Trudo
foto: EPA/NEIL HALL / POOL

21: 31 - Navodi se da je žena upucana u vrat u kritičnom stanju.

21: 28 - Turska poziva sve strane u SAD da budu umerene, javljaju američki mediji usred haosa.

21: 22 - Više od 100.000 ljudi nalazi se izvan zgrade američkog Kapitola, izveštavaju sa lica mesta!

21:18 - Haos u Vašingtonu sve više raste. Demonstranti su probili kordon i upali u zgradu Kapitola, gde su se žestoko sukobili sa policijom. Trenutno je u toku borba po hodnicima zgrade, a masa koristi sve načine da se popne što više u zgradu - upadaju kroz prozore, preko sajli i lifta za čišćenje prozora! Za to vreme, na društvenim mrežama se pojavila vest da je Pentagon odbio zahtev da se pošalju trupe Nacionalne garde i reše situaciju sa demonstrantima.

21:16 - Demonstranti lutaju sobama američkog Kapitola... Ne zna se koji im je tačno plan - izveštavaju na društvenim mrežama.

21:19 - Policija u Vašingtonu pucala je u vrat ženu. Iznesena je na nosilima prekrivena krvlju.

21:16 - Demonstranti lutaju sobama američkog Kapitola... Ne zna se koji im je tačno plan - izveštavaju na društvenim mrežama.

21:10 - Sve više i više demonstranata upada u američki Senat.

21: 07 - Demonstranti sada koriste platformu za pranje prozora da bi došli do viših spratova u američkom Kapitolu.

21:05 - Pentagon je odbio zahtev za raspoređivanje Nacionalne garde pri američkom Kapitolu.

21:00 - Pojavila se informacija da su trupe Nacionalne garde pozvane da osiguraju zgradu Kapitola i obračunaju se sa demonstrantima.

20:57 - Pojavio se snimak tuče u zgradi Kapitola, gde su demonstranti žestoko uzvratili policiji, sve vreme uzvikujući: "USA! USA!".

Na društvenim mrežama objavljen je snimak sukoba pristalica Donalda Trampa i policije.

Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće“, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam video u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti ”, napisao je reporter Elijah Schaffer kompolicija entarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

Vrata zgrade su zaključana i hitno upozorenje iz kapitolske policije upravo je prenelo istu stvar svima koiji se nalaze u zgradi: „Zbog UNUTRAŠNJE pretnje u zgradi, sklonite se u najbližu kancelariju i budite tihi.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.