ISPRAVKA: Nije dokazana veza između Fajzerove vakcine i Belove paralize
Ne insistiramo na tome da je to izazvala vakcina, Foto: Profimedia

koronavirus

ISPRAVKA: Nije dokazana veza između Fajzerove vakcine i Belove paralize

Karli Sesiliji Perez delimično su se paralizovale ruke

Objavljeno: 06.01.2021. 19:34h
  • 2

Zdravstvene vlasti u Meksiku pokrenule su istragu nakon što je mlada lekarka ostala paralizovana ubrzo nakon primanja Fajzerove vakcine protiv virusa korona. Njena porodica je tražila da se sprovedu dodatna istraživanja.

Karli Sesiliji Perez delimično su se paralizovale ruke i noge samo nekoliko sati nakon što je 30. decembra primila vakcinu kompanija "Fajzer" i "Biontek" i ona je odmah prebačena na intenzivnu negu bolnice u meksičkoj državi Novi Leon. Prema navodima medija, ona je imala i poteškoće u govoru.

Perezova je pola sata nakon primanja vakcine imala i niz napada, osip na koži, slabost i poteškoće sa disanjem i tada joj je preliminarno dijagnostikovan encefalomielitis (upala mozga i kičmene moždine).

Ona je sada u stabilnom stanju i više nema napade, ali je njena porodica zatražila dodatna ispitivanja radi utvrđivanja potencijalno skrivenih neželjenih dejstava Fajzerove vakcine protiv virusa korona, kao i dalju analizu njenog stanja kako bi se utvrdilo da li je imala bilo koje alergije koje su mogle pokrenuti ekstremnu reakciju, prenosi RT.

- Ne insistiramo na tome da je to izazvala vakcina. Međutim, neophodno je razjasniti da li je to povezano sa primanjem vakcine. Ne tvrdimo da je to bio razlog. Trebalo bi da se urade istraživanja da bi se to potvrdilo - rekao je Karlos Palestino, rođak lekarke.

Pre vakcinisanja, Perezova je navodno imala neželjene alergijske reakcije na antibiotike trimetoprim i sulfametoksazol koji kod nekih pacijenata mogu izazvati napade, osip na koži i anafilaktički šok.

U decembru 2020. američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti zabeležili su najmanje četiri slučaja delimične paralize lica (Belova paraliza) kod osoba koje su primila Fajzerovu vakcinu.

Kako portal Faktograf navodi u svojoj analizi, mogućnost dobijanja neke vrste alergijske reakcije na vakcinu, naročito kod osoba koje imaju takvu istoriju, što je slučaj i sa pomenutom doktoricom, poznata je od ranije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da prati slučajeve alergijskih reakcija na cepivo proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna te preporučio osobama koje imaju alergijske reakcije na prvu dozu cepiva da od druge doze cepiva odustanu.

Takođe, Reuters u svom tekstu ističe i to da se još utvrđuje da li su pomenuti napadi i smanjena mišićna snaga povezani sa vakcinacijom ili sa nekim prethodnim stanjem, te da su iz Ministarstva rekli da ne postoje “dokazi iz kliničkih ispitivanja da je neko razvio upalu mozga nakon prijema vakcine.”

Bellova paraliza

Analize činjenica o slučajevima Bellove paralize nakon prijema vakcine protiv bolesti COVID-19 obavili su USA Today 15.12.2020. godine (link), te Full Fact 22.12.2020. (link).

U analizi Full Facta navodi se da ne postoje dokazi koji bi ukazali na vezu između vakcine protiv bolesti COVID-19 i Bellove paralize. U posmatranoj grupi nalazilo se 38.000 volontera, te broj onih sa Bellovom paralizom okvirno odgovara broju koji bi u grupi iste veličine razvio ovu bolest i bez prijema vakcine. U analizi stoji:

"Dokument Uprave za hranu i lekove (FDA) o vakcini to je objasnio na sledeći način: „Primjećena učestalost prijavljene Bellove paralize u grupi vakcina u skladu je sa očekivanom pozadinom u opštoj populaciji i ne postoji jasna osnova po kojoj bi se mogla zaključiti uzročno-posledična veza u ovom trenutku, ali FDA će preporučiti nadzor za slučajeve Bellove paralize sa primenom vakcine u većim populacijama. “

Meksičko Ministarstvo zdravlja tvrdi da tokom ispitivanja Fajzerove vakcina na ljudima nije zabeležen nijedan slučaj encefalitisa (otoka mozga).

Perezova će ostati pod nadzorom, a i dalje uzima terapiju, uključujući steroide i antikonvulzivne lekove kako bi smanjio rizik od ponovljenih neželjenih efekata.

Porodica Perez kaže da su alarmirali javnost kako bi skrenuli pažnju na slučaj u nadi da će mlada lekarka biti izlečena i da će drugi biti pošteđeni sličnih neželjenih dejstava, naglašavajući da ne pokušavaju da odvrate javnost od vakcinacije.

Bonus video:

(Espreso.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media