POSLEDNJI ČIN DRAME! Tramp traži od Pensa da PONIŠTI IZBORE, potpredsednik se NEĆKA, Amerika u neizvesnosti
Tramp vrši pritisak na Pensa, Foto: Profimedia

BORBA

POSLEDNJI ČIN DRAME! Tramp traži od Pensa da PONIŠTI IZBORE, potpredsednik se NEĆKA, Amerika u neizvesnosti

Pens, izgleda, ipak neće poslušati Trampa

Objavljeno: 07:32h

Uprkos sve većem pritisku Donalda Trampa da ne prizna rezultate izbora na sednici Kongresa večeras, potpredsednik SAD Majk Pens planira da se drži svojih ceremonijalnih dužnosti, i da omogući izbor novog predsednika, Dža Bajdena, javlja Hafington Post.

Tramp je sinoć pojačao pritisak na Pensa, tražeći od njega da "blokira" rezultate izbora, tvrdeći da potpredsednik na to ima pravo, pošto su njegovi mnogobrojni pokušaji da to uradi na sudu propali.

Ali potpredsednik, inače potpuno odan Trampu za vreme četvorogodišnjeg mandata, po svemu sudeći nema planove da uradi bilo šta što Tramp traži od njega, iako će pokazati podršku aktuelnom predsedniku, tvrdi Njujork tajms.

Tramp je brzo reagovao na ovo pisanje Njujork tajmsa, nazivajući ga "lažnim vestima", i rekao da se "i on i Pens slažu da potpredsednik ima moć da deluje".

- Naš potpredsednik ima nekoliko opcija po Ustavu SAD. On može da desertifikuje rezultate i pošalje ih nazad u države, gde se mogu izmeniti i ponovo sertifikovati. Takođe, on može desertifikovati nelegalne i korumpirane rezultate i poslati ih u Kongres da se glasa o svakoj državi ponaosob".

Tramp nije pomenuo opciju za koju se, ipak, čini da je najverovatnija: da Pens predsedava Kongresom koji će glasanjem preneti vlast na Džoa Bajdena.

Ipak, on se jutros ponovo oglasio:

- Ako potpredsednik Majk Pens uradi ono što treba za nas, pobedićemo na predsedničkim izborima. Mnoge države žele da ponište grešku koju su napravile sertifikujući lažne i pogrešne brojke, u procesu koji nisu odobrile njihove skupštine. Majk može sve da preokrene!

Podsetimo, Bajden je pobedio Trampa sa 306:232 u elektorskim glasovima, i sa više od 7 miliona glasača više.

Sve američke države su već sertifikovale rezultate, a Pensova uloga u sredu je da kao predsednik Senata otvori sve sertifikate, u prisustvu poslanika Doma predstavnika i Senata, piše u Ustavu SAD.

Pens je, prema izvoru iz Bele kuće, rekao Trampu da on misli da "nema moć" da desertifikuje rezultate izbora, ali Tramp i dalje insistira da će Pens to da uradi:

- Ako ne uradi to, više neću da ga volim toliko - rekao je.

Nekoliko desetina republinanskih senatora i predstavnika u Kongresu planira da se suprotstavi sertifikaciji elektorskih glasova u Kongresu danas, ali mediji procenjuju da ovaj potez nema nikakve šanse da ugrozi Bajdenovu pobedu.

Prema svemu sudeći, kako najavljuju analitičari, Pens će se ipak držati svoje ceremonijaljne dužnosti, a to je otvaranje koverata, ali će u izjavi jasno podržati Trampa.

Pens je, međutim, najavio da će Republikanci i te kako napraviti buru u Kongresu danas:

- Delim zabrinutost miliona Amerikanaca o izbornim neregularnostima. I obećavam vam da ćemo u sredu imati naš dan u Kongresu. Čućemo primedbe. Čućemo dokaze - rekao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/HuffPost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.