NATO SE POJAČAVA U NAŠEM KOMŠILUKU: Amerika raspoređuje vojnike i dronove u rumunskoj bazi, drže Crno more na oku
AP prenosi da su SAD na taj način pojačale svoje vojno prisustvo u regionu koji izaziva zabrinutost NATO saveznika, zbog, kako se navodi, pokušaja Rusije da demonstrira svoju vojnu silu, Foto: EPA-EFE/ Andrzej Grygiel, Ilustracija

VOJNO PRISUSTVO

NATO SE POJAČAVA U NAŠEM KOMŠILUKU: Amerika raspoređuje vojnike i dronove u rumunskoj bazi, drže Crno more na oku

Rumunsko ministarstvo saopštilo je da će američko prisustvo u vojnoj bazi "Kampia Turzi" trajati nekoliko meseci u cilju podrške NATO operacijama

Objavljeno: 05.01.2021. 21:39h

Američke vazduhoplovne snage rasporedile su oko 90 vojnika i neodređeni broj dronova u bazi u centralnoj Rumuniji, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.

AP prenosi da su SAD na taj način pojačale svoje vojno prisustvo u regionu koji izaziva zabrinutost NATO saveznika, zbog, kako se navodi, pokušaja Rusije da demonstrira svoju vojnu silu.

Rumunsko ministarstvo saopštilo je da će američko prisustvo u vojnoj bazi "Kampia Turzi" trajati nekoliko meseci u cilju podrške NATO operacijama.

"Raspoređivanje dronova na ovoj ključnoj strateškoj lokaciji ima za cilj da uveri naše saveznike i partnere, kao i da pošalje poruku našim protivnicima, da možemo brzo da reagujemo na svaku hitnu pretnju", rekao je predstavnik Vojske SAD Džef Haridžijan.

On je u saopštenju naveo da će dronovi povećati nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora, gde SAD redovno optužuju Rusiju za opasno presretanje američkih vojnih aviona i druge incidente koji su rasplamsali tenzije između dve velesile, dodaje AP.

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media