BioNTek izdao upozorenje: Ne sme se odlagati druga doza vakcine jer dejstvo neće biti maksimalno!
Vakcina, Foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

bez garancije

BioNTek izdao upozorenje: Ne sme se odlagati druga doza vakcine jer dejstvo neće biti maksimalno!

BioNTek ističe da ne raspolaže podacima koji bi išli u prilog planovima nekih zemalja da pomere primenu druge doze kako bi sa ograničenim zalihama vakcina obuhvatili veći broj ljudi

Objavljeno: 05.01.2021. 16:43h

Nemačka farmaceutska kuća BioNTek upozorila je danas da ne može da garantuje maksimalno dejstvo vakcine protiv kovid-19 koju je proizvela sa američkim Fajzerom, ako se druga doza odloži, pa vremenski razmak između dve vakcine bude veći od propisane tri sedmice.

BioNTek ističe da ne raspolaže podacima koji bi išli u prilog planovima nekih zemalja da pomere primenu druge doze kako bi sa ograničenim zalihama vakcina obuhvatili veći broj ljudi, prenela je Hina.

Velika Britanija je ove sedmice izazvala kontroverze objavivši da planira da odloži do 12 sedmica davanje druge doze vakcina kako bi više ljudi dobilo zaštitu koju daje prva doza, a sada i Nemačka razmatra tu mogućnost.

Obe zemlje su, naime, zabrinute zbog novog soja korona virusa koji se pojavio u Engleskoj i već proširio na druge evropske zemlje.

"Efikasnost i sigurnost vakcine je u kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primene dve doze i da razmak između njih mora biti 21 dan", saopštio je BioNTek.

Kompanije BioNTek i Fajzer upozorile su i juče da nemaju dokaze da će njihova vakcina nastaviti da štiti od korona virusa ako se druga doza da kasnije nego što je testirano tokom ispitivanja, preneo je Rojters.

"Sigurnost i efikasnost vakcine nisu procenjeni kada je reč o davanju doza u različito vreme jer je većina ispitanika primila drugu dozu u okviru roka naznačenog u planu studije", navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Dve kompanije su napomenule da se prva i druga doza daju u razmaku od tri nedelje.

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media