MUTIRANA KORONA DOLAZI VELIKOM BRZINOM KA OVOM DELU EVROPE: Novi soj virusa iz Britanije i Afrike stigao KOD NJIH!
Novi soj korone u Austriji, Foto: EPA / GIUSEPPE LAMI

i ovde ga ima sada

MUTIRANA KORONA DOLAZI VELIKOM BRZINOM KA OVOM DELU EVROPE: Novi soj virusa iz Britanije i Afrike stigao KOD NJIH!

Novi soj kovida stigao u Austriju

Objavljeno:

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober saopštio je danas da je i u Austriju "stigla" britanska i južnoafrička mutacija korona virusa.

Na vanrednoj pres konferenciji Anšober je rekao da je kod četiri osobe ustanovljena infekcija "britanskim" mutiranim virusom, a kod jedne južnoafrička mutacija.

On je ukazao da je Austrija, odmah nakon pojave novog soja virusa, uvela određene mere kao što je zabrana sletanja za avione iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Pre toga, podsetio je da je već uveden oštriji režim za ulazak u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, sa mogućnošću prekida karantina, ali tek nakon petog dana izolacije uz negativan test.

Najavio je da će mere strožeg režima ulaska u Austriju morati da se produže.

"Znamo da je mutirani virus zastupljen širom sveta. Mutacija iz Velike Britanije i Južne Afrike je potvrđena u 32 zemlje, a među njima je 15 evropskih država. To ne znači da je šire raspostranjen, jer mnogi ne rade detaljno sekvenciranje u analizi", objasnio je on.

Anšober je kazao da je pojavom mutacije virusa u Austriji intenzivirana sekvencirana analiza.

Zahvaljujući tome otkriveni su slučajevi zaraze mutiranim virusom.

"Nismo ih slučajno našli, već smo ciljano tragali", rekao je ministarm dodajući da je sprovedeno više od 1.800 sekvenciranih analiza.

Direktor Agencije za zdravstvo i ishranu (AGES) Franc Alerberger objasnio je da je kod jedne žene, koja se vratila iz Južne Afrike otkrivena južnoafrička mutacija.

Dodao je da je ta žena imala čak 18 dana asimptomatično oboljenje.

Ssto se britanske mutacije tiče, prvi slučaj je otkriven kod jednog Austrijanca koji se 21. decembra vratio poslednjim letom iz Londona.

On je testiran na aerodromu, pa se odmah izolovao, dodao je Alerberger, ukazujući da je taj pacijent imao blage simptome.

Druga osoba koja je zaražena britanskom mutacijom je jedna 12-ogodišnjakinja, koja je 18.decembra doputovala u Austriju sa porodicom i koja se zbog blagih simptoma testirala.

Dalja dva slučaja su vezana za strane državljane, decu, kod kojih je otkrivena britanska varijanta korona virusa.

Alerberger je kazao da je bilo za očekivati da se mutirani virus pronađe i u Austriji.

Andreas Brergtaler iz Akademije nauka Austrije ukazao je da su mutacije kod svih virusa normalne, i da se događaju na svake dve nedelje.

On je preneo da je britanska varijanta infektivnija od ranijih sojeva korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.