NJUJORŠKA BERZA IZBACUJE TRI KINESKE KOMPANIJE: Peking preuzima neophodne MERE za zaštitu kompanija!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

oštre kritike

NJUJORŠKA BERZA IZBACUJE TRI KINESKE KOMPANIJE: Peking preuzima neophodne MERE za zaštitu kompanija!

Peking će preduzeti neophodne mere za zaštitu zakonitih prava kineskih kompanija, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za medije, prenosi Rojters

Objavljeno:

Kina je oštro kritikovala danas američku vladu zbog politizacije trgovinskih pitanja nakon što je Njujorška berza počela proces delistiranja tri kineske telekom kompanije za koje Vašington tvrdi da su povezane s vojnom industrijom te zemlje.

Peking će preduzeti neophodne mere za zaštitu zakonitih prava kineskih kompanija, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za medije, prenosi Rojters.

Njujorška berza (NYSE) je krajem prošle nedelje saopštila da će započeti postupak delistiranja kompanija Čajna Mobajl, Čajna Junikom i Čajna Telekom shodno odluci predsednika Donalda Trampa donetoj u novembru 2020. o zabrani američkih ulaganja u firme koje su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Zabrana ulaganja treba da stupi na snagu 11. januara, samo nekoliko dana uoči predviđene inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Prema saopštenju Vol Strita, trgovanje akcijama ovih kompanija će najranije biti obustavljeno 7. januara, a najkasnije 11. januara.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.