AKO BUDE IZRUČEN AMERICI PRETI MU 175 GODINA ROBIJE: Oglasila se Asanžova PARTNERKA i kaže da nas sve čeka ISTO!
Pre presude, Morisova, koja ima dvoje dece sa Asanžom, rekla je da odluka o dozvoli izručenja ne bi bila samo "nezamisliva travestija" za njenog partnera, Foto: Youtube/24 minuta sa Zoranom Kesićem - Zvanični kanal

LUDA PRIČA!

AKO BUDE IZRUČEN AMERICI PRETI MU 175 GODINA ROBIJE: Oglasila se Asanžova PARTNERKA i kaže da nas sve čeka ISTO!

Slučaj protiv Asanža zasniva se na tome što je VikiLiks objavio stotine hiljada procurelih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku

Objavljeno:

Partnerka Džulijana Asanža Stela Moris izjavila je danas da bi odluka o izručenju suosnivača VikiLiksa SAD bila "politički i pravno pogubna" za Veliku Britaniju.

Asanž (49) se suočava sa optužnicom od 18 tačaka, koja uključuje zaveru za hakovanje računara i zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja podataka nacionalne odbrane, što su kritičari ocenili kao opasan napad na slobodu štampe, piše Gardijan.

Sud će danas doneti odluku o tome da li Asanž treba da bude izručen SAD, gde njegovi advokati kažu da mu preti 175 godina zatvora ako bude osuđen. Američka vlada kaže da će kazna verovatno biti između četiri i šest godina.

Pre presude, Morisova, koja ima dvoje dece sa Asanžom, rekla je da odluka o dozvoli izručenja ne bi bila samo "nezamisliva travestija" za njenog partnera, već bi i naštetila negovanim britanskim slobodama.

- To bi izmenilo pravila onoga što je ovde dozvoljeno objaviti - napisala je Stela Moris za Mejl on Sandej, dodajući da bi to uticalo na raspravu o zloupotrebama kako britanske, tako i mnogih stranih vlada.

- Ustvari, strane države bi mogle jednostavno da podnesu zahtev za izručenje rekavši da su britanski novinari, ili korisnici Fejsbuka, prekršili njihove zakone o cenzuri. Slobode štampe koje negujemo u Britaniji su besmislene ako ih režimi u Rusiji ili Ankari ili tužioci u Aleksandriji u Virdžiniji mogu kriminalizovati i suzbiti - istakla je Morisova.

Slučaj protiv Asanža zasniva se na tome što je VikiLiks objavio stotine hiljada procurelih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatsku poverljivu komunikaciju, 2010. i 2011. godine, podseća Gardijan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.