KAKO JE IZRAEL USPEO DA VAKCINIŠE VEĆ MILION GRAĐANA? Ceo svet se pita, pominje se ime JEDNOG ČOVEKA!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

neverovatno

KAKO JE IZRAEL USPEO DA VAKCINIŠE VEĆ MILION GRAĐANA? Ceo svet se pita, pominje se ime JEDNOG ČOVEKA!

Zvaničnici kao tajnu čuvaju podatak koliko je doza vakcine već stiglo u zemlju

Objavljeno: 11:07h

Izarel je već vakcinisao milion građana protiv korone i najavio kraj epidemije do proleća, piše Dojče vele i postavlja pitanje kako je Izrael uspeo da obezbedi velike količine vakcine i da vakciniše stanovništvo neuporedivo brže od drugih zemalja? U apsolutnom broju doza vakcine koje su date stanovništvu prednjači Kina sa 4,5 miliona, zatim Sjedinjene Države sa blizu tri miliona i Velika Britanija i Izrael sa po milion.

Međutim, prema statistici u realnom vremenu koju objavljuje portal Our World in Data, značajan udeo stanovnika vakcinisan je jedino u Izraelu (11,55 datih doza na 100 stanovnika) i Bahreinu (3,49 doza na 100 stanovnika), a slede Britanija i Island sa oko 1,5 doza na 100 ljudi.

Deo izraelskog uspeha bi, kako piše list Štutgarter nahrihten, mogao da se pripiše bliskosti premijera Benjamina Netanijahua sa Albertom Burlom, šefom američkog farmaceutskog diva Fajzera koji proizvodi vakcinu sa nemačkim Biontekom.

Netanijahu, koji je prvi primio vakcinu u svojoj zemlji, naziva Burlu "ličnim prijateljem i velikim prijateljem države Izraela".

Tako je bliskoistočna zemlja među prvima dobila veliku količinu vakcina. Izrael je sa Fajzerom sklopio ugovor za ukupno osam miliona doza, a od američke Moderne pribavlja još šest miliona. I u toj drugoj farmaceutskoj kompaniji lične veze nisu zanemarljive - medicinski direktor Tal Zaks je Izraelac.

Zvaničnici kao tajnu čuvaju podatak koliko je doza vakcine već stiglo u zemlju, ali izgleda da ih ima dovoljno da se vakcinacija nastavi nesmanjenim tempom, navodi DW.

Prema pisanju lista Jediot ahronot, farmaceutski giganti vide Izrael kao idealno područje za pilot-projekat vakcinacije celog stanovništva, jer je reč o maloj, centralizovanoj zemlji sa razvijenim zdravstvenim sistemom.

Ali, mediji pišu da razlozi možda imaju i drugu prirodu.

Izrael Bajontek-Fajzerovu vakcinu plaća čak 23 evra po dozi, što je 40 odsto više od cene koju plaća američka država i skoro duplo više nego što plaća EU.

Naime, prema listi koju je slučajno objavila belgijska državna sekretarka Eva de Bleker, doza se u EU nabavlja za 12 evra.

izrael, korona virus
foto: Profimedia

U Izraelu već za sredinu januara planiraju uvođenje zelene propusnice za vakcinisane. Sa njom bi, recimo, državljani Izraela bili oslobođeni obaveze karantina po povratku iz inostranstva ili bi smeli da budu u kontaktu sa zaraženima.

Istovremeno se broj dnevnih registrovanih zaraza u Izraelu povećava i trenutno je na oko 6.000 dnevno.

Posle početnih uspeha u borbi protiv pandemije, premijer Netanijahu bio je na meti oštrih kritika.

Kako piše Štutgarter nahrihten, razlog je odbijanje Netanijahua da nametne stroge mere u područjima koja naseljavaju ultraortodoksni Jevreji, iako su tamo brojevi o zaraženima dramatični, pošto mu je podrška ultraortodksnih stranaka važna, posebno pred parlamentarne izbore 23. marta.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.