PONOVO SE RAZMATRA VANREDNO STANJE: Porast infekcija doveo najteže pitanje na red
Glavni grad je u četvrtak zabeležio rekordnih 1.337 novih infekcija, Foto: Youtube printscreen

koronavirus

PONOVO SE RAZMATRA VANREDNO STANJE: Porast infekcija doveo najteže pitanje na red

Lokalne vlasti širom zemlje su istog dana prijavile više od 3.000 novih slučajeva

Objavljeno:

Vlada Japana će razmotriti hoće li proglasiti još jedno vanredno stanje zbog korona virusa, izjavio je danas ministar za odgovor na kovid-19 Jasutoši Nišimura, nakon zahteva guvernera Tokija i tri susedne prefekture u kojima je ponovni porast infekcija "zategao" zdravstveni sistem.

- Složili smo se da smo u teškoj situaciji koja nas primorava sa razmotrimo proglašenje vanrednog stanja - rekao je Nišimura novinarima posle sastanka i dodao "čućemo mišljenja stručnjaka" pre nego što odlučimo o tom pitanju.

Premijer Jošihide Suga nije prisustvovao sastanku. Zvaničnici ministarstva zdravlja informisali su ga u Vladi o zahtevu guvernera, kao i o trenutnom stanju zaraze, prenosi Kjodo.

Japan je u aprilu proglasio vanredno stanje prvi put

Centralna vlada je u aprilu prošle godine proglasila vanredno stanje koje je pokrivalo neke od 47 prefektura u zemlji, uključujući Tokio i Osaku, pre nego što ga je proširila širom zemlje. Vanredno stanje u potpunosti je ukinuto krajem maja.

Tokom sastanka, Nišimura je zatražio od četiri guvernera da pozovu restorane da prestanu da poslužuju alkohol posle 19 sati i zatvore lokale u 20 sati, rekaši da centralna vlada planira da proširi naknadu za restorane koji sarađuju. Guverneri su prihvatili zahteve Nišimure.

Tokio je danas prijavio još 814 slučajeva korona virusa, nastavljajući da beleži brzi porast, sa ukupno 61.774 slučaja.

Lokalne vlasti širom zemlje su istog dana prijavile više od 3.000 novih slučajeva.

Glavni grad je u četvrtak zabeležio rekordnih 1.337 novih infekcija, više od 1.000 po prvi put od početka pandemije. Tri druge prefekture takođe su nedavno zabeležile rekordan broj dnevnih slučajeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.