REPUBLIKANCI IZDALI TRAMPA! Niko nije očekivao ovo što se desilo u SENATU
Donald i Melanija broje poslednje dane u Beloj kući, Foto: Profimedia

STARI VUK U PROBLEMU

REPUBLIKANCI IZDALI TRAMPA! Niko nije očekivao ovo što se desilo u SENATU

Trampov veto ranije ove nedelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsedniku mandat ističe za 20 dana

Objavljeno: 08:16h

Republikanci u Senatu, stranka predsednika Donalda Trampa, glasali su da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio.

Trampov veto ranije ove nedelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsedniku mandat ističe za 20 dana.

Na sednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsednički veto, prenosi Glas Amerike.

Zakon je usvojen uz podršku obe stranke, dva dana pre nego što novi Kongres, u nedelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsednikovih veta je ostalo na snazi.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova "za" i 12 "protiv", izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu.

Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsednika Trampa.

Tramp je odbio da potpiše Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedeljak je izglasao poništavanje veta.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsednika za vreme njegove burne četiri godine u Beloj kući. Od kada nije uspeo da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima Kovidom-19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Demokrate su, koje su u neuobičajenom slaganju sa Trampom pozdravile njegov zahtev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom predlogu koji bi Amerikancima doneo veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom predlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor pre nego što novi sastav Kongresa položi zakletevu u nedelju.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nisu podržali u slučaju ta dva zakona.

"Slabo i umorno republikansko "rukovodstvo" će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani", rekao je odlazeći predsednik u seriji tvitova protekle nedelje. "Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje predlog o isplati 2.000 dolara."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.