UHAPŠEN FARMACEUT KOJI JE UNIŠTIO VAKCINE: Namerno uništio više od 500 doza cepiva protiv korona virusa
Vakcina, Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

počinio veliku štetu

UHAPŠEN FARMACEUT KOJI JE UNIŠTIO VAKCINE: Namerno uništio više od 500 doza cepiva protiv korona virusa

Incident se dogodio za vikend u medicinskom centru "Aurora" u Graftonu severno od Milvokija

Objavljeno:

Farmaceut zaposlen u bolnici u Viskonsinu otpušten je i uhapšen nakon što je namerno uništio više od 500 doza vakcine protiv korona virusa, prenosi NBC njuz.

Incident se dogodio za vikend u medicinskom centru "Aurora" u Graftonu severno od Milvokija.

Policija navodi da je farmaceut uhapšen juče, ali njegovo ime nije otkriveno, kao ni motiv zbog kojeg je uništio vakcine. U saopštenju se navodi da je uhapšeni osumnjičen za bezobzirno ugrožavanje bezbednosti, falsifikovanje leka koji se izdaje na recept i krivično oštećenje imovine.

Šteta koju je pričinio procenje se na između 6.590 i 8.230 evra (osam i jedanaest hiljada dolara).

- Mi i dalje verujemo da je vakcinacija put za izlazak iz pandemije i više smo nego razočarani, saopšteno je iz bolnice. Farmaceut je dobio otkaz, a njegov čin predstavlja kršenje naših osnovnih vrednosti - navodi se u saopštenju.

U početku se činilo da je tokom noći greškom izostavljeno 57 bočica sa vakcinom kompanije Moderna, od kojih svaka sadrži oko deset doza. Međutim, u sredu je saopšteno da je zaposleni u bolnici priznao da je vakcine namerno sklonio iz frižidera u kojem su se čuvale na temperaturi između 2,2 i 7,7 stepeni Celzijusa.

Vakcina kompanije Moderna ima 12-časovni "prozor" nakon odmrzavanja. Većina doza koje su namerno sklonjene iz frižidera morala je da bude odbačena, ali se kasnije za neke verovalo da mogu da budu spasene. Nakon što su u bolnici dali preko 50 doza vakcina koje su bile izvađene iz frižidera, saznali su da su neke doze zapravo već dva puta bile odmrzavane, što ih čini neefikasnim. Iz bolnice navode da će oni koji su primili ove vakcine biti obavešteni i da ne postoji rizik kad je u pitanju njihovo zdravlje.

Modernina vakcina još nije dostupna za širu javnost, a prioritet prilikom vakcinisanja imaju zdravstveni radnici i korisnici domova za negu starih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.