ROT NE KRIJE RAZOČARANJE: Nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsedavanja Nemačke EU!
Mihael Rot, Foto: Printscreen

zapadni balkan

ROT NE KRIJE RAZOČARANJE: Nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsedavanja Nemačke EU!

Rot je izrazio razočarenje što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsedavanja Nemačke Evropskom unijom u poslednjih šest meseci

Objavljeno:

Ako Evropska unija (EU) ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dele demokratske vrednosti EU, uleteti u taj vakuum, izjavio je državni sekretar za Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle).

Rot je izrazio razočarenje što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsedavanja Nemačke Evropskom unijom u poslednjih šest meseci.

"Hitno su nam potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan. Na kocki je ništa manje od naše verodostojnosti", rekao je Rot za list Handelsblat.

Rot se nada da će tokom portugalskog predsedavanja doći do napretka.

"Moramo to da poguramo. Jer mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu jesu od centralnog strateškog značaja za celu Evropu, posebno za neposredno susedstvo", ocenio je nemački zvaničnik.

Handelsblat piše da je Nemačka na ovom polju doživela "težak udarac" tokom predsedavanja EU.

"Nakon što je Bugarska najpre iz unutrašnjih razloga blokirala početak pristupnih pregovora sa susednom Severnom Makedonijom, naposletku su Češka i Slovačka blokirale jedan važan tekst o naprecima planiranog proširenja EU u jugoistočnoj Evropi", naveo je list.

Handelsblat dodaje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region.

"U Briselu i Berlinu postoji bojazan da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još da uspore ionako dug put do više vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje", naveo je Handelsblat.

"Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dele demokratske vrednosti EU, iz geostrateških razloga uleteti u taj vakuum... Pucamo sebi u koleno", rekao je Rot.

On smatra da se oklevanje EU tumači kao slabost u svetu u kojem autoritarnost dobija na snazi, a demokratija dolazi pod sve veći pritisak.

Nemački političar povezuje pitanja vladavine prava i borbe protiv korupcije sa odseljavanjem iz balkanskih zemalja.

Prema njegovim rečima, mlađe generacije što odlaze, napuštaju domovinu jer ne vide perspektivu. "To je tragedija za balkanske zemlje", rekao je Rot.

On podseća da je EU pomogla Srbiji i susednim zemljama sa 3,3 milijarde evra u borbi protiv pandemije, da se planira paket investicija od devet milijardi evra, i da će EU pokazati solidarnost i kada su u pitanju vakcine. Pa ipak, dodao je Rot, EU mora više da uradi kako bi ta podrška bila primećena.

"EU mora više da bude prisutna u emotivnom poimanju ljudi. Ne zato da bismo sebe tapšali po ramenima. Naposletku, radi se o proboju Evrope u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se inače usidriti usred Evrope", dodao je Rot.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.