I ONU ULAZE U BELU KUĆU: Bajden sa sobom vodi 2 NEMAČKA OVČARA! Čim je to saopštio, desila se ova NEVEROVATNA STVAR
Psi su Bajdenu bili emotivna podrška tokom kampanje, Foto: Printscreen/Instagram

šampion i major

I ONU ULAZE U BELU KUĆU: Bajden sa sobom vodi 2 NEMAČKA OVČARA! Čim je to saopštio, desila se ova NEVEROVATNA STVAR

Bajden je Šampiona dobio kada je bio štene, a Major je poklon od supruge Džil

Objavljeno:

Dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću biće nastavljena višedecenijska tradicija da zajedno sa predsednicima u njoj borave i kućni ljubimci.

Donald Tramp bio je prvi američki predsednik posle više od 100 godina koji nije poveo sa sobom nekog ljubimca Bajdenu će u raskošnoj rezidenciji od januara društvo praviti dva nemačka ovčara - Šampion i Major.

Ovi psi već imaju armiju obožavalaca na društvenim mrežama.

Bajden je Šampiona dobio kao štene kad je izabran za potpredsednika 2008. godine, a to je bio poklon njegova supruga Džil koja mu je obećala novog ljubimca posle izbora.

Džo Bajden
foto: Printscreen/Instagram

Ime, su Šampion su mu odabrali Bajdenovi unuci, a ono ima i emotivni značaj. Naime, tokom govora u kampanji za izbore 2008, prisetio se da mu je otac govorio: "Šampione, kad god te sruše, ustani!".

Majora su hranili, a kasnije i usvojili 2018. iz društva Delaver hjuman. Na Instagramu je Bajden tokom kampanje objavio video snimak Majora uz komentar: "Nema teških dana u trci kad me motiviše Major".

Psi Bo i Sani boravili su u predsedničkoj rezidenciji tokom mandata Baraka Obame. Kada je objavio pobedu Obama je rekao kćerkama: "Zaslužile ste novog ljubimca koji će poći sa nama u Belu kuću".

Obama
foto: Printscreen/Instagram

Obamina deca su dobila Boa na poklon od senatora Teda Kenedija 2009, a Sani im se pridružio u avgustu 2013. Bo i Sani su postali veoma poznati, čak su pomagali i u zvaničnim dužnostima.Baraka Obame.

Obama
foto: Printscreen/Instagram

Bil Klinton je imao čokoladnog labradora Badija i mačku Soks dok je bio na čelu Amerike. Često su se svađali i "Njujork tajms" ih je u šali zvao neprijateljima.

Klinton je 2000. novinarima rekao da Badi nekad zaspi pored njega i njegove supruge. "On mi je pravi prijatelj", rekao je on, dok je Hilari Klinton čak pisala knjigu o ljubimcima - Dragi Soks, dragi Badi - u kojoj su pisma dece i njihove svađe i navike.

Džordž V. Buš je tokom boravka u Beloj kući imao dva škotska terijera - Gospodu Bazli i Barnija. Psi su se pojavili i u promotivnom videu Bele kuće. Buš je Gospođu Bazli nazvao "izvorom radosti", a sa Barnijem je delio ljubav prema prirodi.

Ljubimac predsednika Lindona Džonsona bio je mešanac terijer po imenu Juki. Jukija je na benzinskoj stanici pronašla Džonsonova kćerka Lusi na Dan zahvalnosti 1966. u njihovom rodnom Teksasu, podaci su Predsednickog muzeja ljubimaca, koji čuva uspomene na životinje koje su živele u Beloj kući. Lusi je psa poklonila ocu za rođendan naredne godine. Sve su radili zajedno - provodili vreme na sastancima kabineta i išli na bazen, preneo je BBC.

Među najpoznatijim životinjama u Beloj kući bio je škotski terijer Frenklina Ruzvelta - Fala. Dobio ga je od rođake 1940. godine. Fala je svakog jutra dobijao kosku za dorucak i čak mu je bila potrebna i sekretarica da odgovara na pisma, podaci su muzeja. Predsednik mu je lično napravio tortu za rođendan. Fala je učestvovao i u vrlo zapaženoj predsedničkoj kampanji 1942. godine.

Fala
foto: Printscreen/Tviter

O Fali su snimljeni filmovi, a pas se pamti i po fotografiji gde stoji pored statue Frenklina Ruzvelta u Memorijalnom centru u Vašingtonu.

Nisu samo macke i psi ti koji su nosili cenjenu titulu "prvog ljubimca". Bilo je i ptica, hrčaka, pa čak i ponija.

Lindon Džonson poklonio je ponija Makaronija kćerki Džona F. Kenedija, Karolini. Poni je obično bio u ergeli u Virdžiniji, ali je često dolazio u Belu kuću, gde su ga slikali kako trčkara oko terena. Kada je Džeki Kenedi vodila kraljicu Irana u obilazak, Makaroni je gurnuo kraljicu Farah u očiglednom pokušaju da pojede narcise koje je nosila, podaci su muzeja.

Poput ostalih predsedničkih ljubimaca i Makaroni je bio vrlo slavan, dobijao je pisma od obožavalaca i čak se pojavio na naslovnici casopisa "Lajf".

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.