ISPLIVALO! OVAKO DUŠMANI VARAJU NAROD SA VAKCINACIJOM: Pažjivo, nemojte da upadnete u OVO ZLO!
Stižu lažne poruke, Foto: Printscreen/Youtube

au

ISPLIVALO! OVAKO DUŠMANI VARAJU NAROD SA VAKCINACIJOM: Pažjivo, nemojte da upadnete u OVO ZLO!

Britanci se na društvenim mrežama žalili da su dobili poruku od Instituta za javno zdravlje, za koju se ispostavilo da je lažna

Objavljeno:

Svetski zvaničnici i bezbednosne službe širom sveta sa razlogom strahuju oko mogućih zloupotreba u vezi sa vakcinom protiv korona virusa. Međunarodna policijska organizacija Interpol nedavno je upozorila da bi međunarodna mreža organizovanog kriminala mogla da se ustremi na nove vakcine protiv kovida-19 i pokuša da ubaci lažne, krivotvorene vakcine u prodaju.

Zbog straha da bi neko mogao da pokuša da ukrade vakcine, u brojnim zemljama prati ih strogo obezbeđenje, a sada se svet suočava sa još jednom vrstom prevaranata, koji koriste vakcinu da udare direktno na građane.

Naime, preveranti u Velikoj Britaniji iskoristili su činjenicu da je počela vakcinacija, da bi putem poruka opelješili građane. Nekim je, kako piše Metro, stigao lažni SMS, koji u prvi mah deluje kao da je od Instituta za javno zdravlje, u kojem obaveštaju građane da su "podobni za primanje vakcine". U istoj poruci postoji i link koji ih vodi do formulara koji bi trebalo da popune ukoliko žele da prime vakcinu. U tom formularu osim ličnih podataka, traži se i broj kreditne kartice.

Građani su odmah krenuli da upozoravaju sve na internetu da je ovo prevara i da slučajno ne ostavljaju svoje podatke.

- Sajt deluje realistično, ali je u pitanju prevara - napisao je jedan od korisnika na Tviteru.

Britanski mediji navode da SMS poruke nisu jedini način na koji kriminalci pokušavaju da prevare građane. Uoči Božića mnogi stariji građani u Engleskoj primili su telefonski poziv u kojem im automat obaveštava da treba da "zakažu primanje vakcine". Potom im je traženo da ukucaju svoj broj tekućeg računa.

- Prevaranti koriste pandemiju da iskoriste ljude u trenutku kada su najosetljiviji. Koriste korona virus da namame potencijalne žrtve. Te prevare su razne, ljudima pokušavaju da prodaju nekakva osiguranja, a idu i do toga da pokušavaju da im ukradu životne ušteđevine - kaže Piter Hezlvud, direktor za rizik od finansijskog kriminala u Avivi.

Asocijacija lokalne samouprave (LGA) saopštila je da su neki odbori zabeležili porast prijavljenih prevara od 40 odsto od početka vanredne situacije, dok službenici i dalje vrše zaplenu ilegalnih i neadekvatnih proizvoda.

- Ljudi moraju biti oprezni. Ako vam se čini da nešto nije u redu ili zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ne oklevajte da završite telefonski poziv, uklonite pismo, izbrišete e-poštu ili zatvorite vrata - rekao je portparol LGA.

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.