U ETIOPIJI UHAPŠEN NOVINAR: Određen mu je PRITVOR, RAZLOZI hapšenja za sad nepoznati!
Ilustracija, Foto: Profimedia

hapšenje

U ETIOPIJI UHAPŠEN NOVINAR: Određen mu je PRITVOR, RAZLOZI hapšenja za sad nepoznati!

Kumera (40) koji je 10 godina radio za Rojters kao kamerman, uhapšen je u četvrtak uveče kod kuće, "pred ženom i decom", a u akciji je učestvovalo "oko 10 naoružanih policajaca", precizira Rojters

Objavljeno:

Etiopski novinar koji radi za agenciju Rojters Kumera Gemeši uhapšen u četvrtak u Adis Abebi i određen mu dvonedeljni pritvor, a optužnica nije podignuta, saopštila je danas ta novinska agencija.

Kumera (40) koji je 10 godina radio za Rojters kao kamerman, uhapšen je u četvrtak uveče kod kuće, "pred ženom i decom", a u akciji je učestvovalo "oko 10 naoružanih policajaca", precizira Rojters.

"U petak, na kratkom ročištu na kojem nije bio prisutan advokat, sudija je odredio pritvor Kumeri od dodatnih 14 dana kako bi policija dobila vremena za istragu", navela je porodica tog novinara.

Prema porodici, policija je oduzela njegov mobilni telefon, kompjuter i dokumenta.

"Porodici nisu navedeni nikakvi razlozi za njegovo hapšenje", a "policija nije odgovorila na takav zahtev Rojtersa", dodaje novinska agencija.

Rojters navodi da nije jasno da li je hapšenje novinara povezano sa njegovim praćenjem nedavnog konflikta u etiopijskom regionu Tigrej, podsećajući da su vlasti "optužile Rojters i ostale međunarodne medije... za 'lažno' i 'neuravnoteženo' izveštavanje".

"Novinari moraju biti u stanju da izveštavaju o vestima u javnom interesu bez straha od zastrašivanja ili fizičkog ugrožavanja ma gde bili. Nećemo popustiti sve dok Kumera ne bude oslobođen", istakao je glavi i odgovorni urednik agencije Stiven Adler.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.