VLADA U IZRAELU PALA ZBOG BUDŽETA! Sada slede četvrti parlamentarni izbori u PROTEKLE DVE GODINE!
Izrael/ilustracija, Foto: AP/Ilustracija

šokantno

VLADA U IZRAELU PALA ZBOG BUDŽETA! Sada slede četvrti parlamentarni izbori u PROTEKLE DVE GODINE!

Lider stranke Likud je za krizu unutar koalicije okrivio stranku Belo i plavo, na čijem se čelu nalazi njegov glavni partner Beni Ganc.

Objavljeno:

Podeljena vlada u Izraelu pala je nakon što nije ispoštovan zakonski rok za usvajanje budžeta do utorka u ponoć, čime je otvoren put za održavanje četvrtih parlamentarnih izbora u poslednje dve godine.

Premijer Benjamin Netanijahu i njegov glavni koalicioni partner Beni Ganc nisu uspeli da reše spor oko budžeta. Izraelski zakon predviđa raspisivanje izbora ukoliko fiskalni paket ne bude usvojen do utorka u ponoć, a poslanici su u ponedeljak glasali protiv produženja roka za donošenje budžeta, prenosi AP.

Izbori bi trebalo da budu održani krajem marta, a Netanijahu je ranije na nacionalnoj televiziji rekao da obećava da će pobediti, ukoliko izbori budu održani.

Lider stranke Likud je za krizu unutar koalicije okrivio stranku Belo i plavo, na čijem se čelu nalazi njegov glavni partner Beni Ganc.

U osnovi sukoba unutar koalicije nalazi se suđenje premijeru Izraela koji je optužen za korupciju. Ganc je optužio Netanijahua da je potkopao njihov dogovor o podeli vlasti time što je ostao na funkciji tokom suđenja.

On i drugi premijerovi kritičari tvrde da se Netanijahu nada da će formirati novu vladu, koja će na ključne funkcije postaviti ljude koji su mu odani i koji bi mu pomogli da dobije imunitet ili da optužbe protiv njega budu odbačene.

Na prethodna tri izbora Netanijahu nije uspeo da sastavi većinsku koaliciju sa svojim tradicionalnim religijskim i nacionalističkim saveznicima, ali je i dalje kontrolisao dovoljno mesta u parlamentu da spreči formiranje koalicije od strane njegovih oponenata.

Međutim, rezultati skorašnih istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi to uskoro moglo da se promeni i da bi parlamentarnu većinu mogli da kontrolišu njegovi rivali.

Njih predvodi desničar Gideon Sar, koji je Likud napustio pre nekoliko nedelja i najavio da će osnovati novu stranku.

Podrška Saru, prema istraživanjima, jako je blizu podrške koju uživa dugogodišnji izraleski lider.

Sar, koji je nekada bio šef Netanijahuovog kabineta, optužio je premijera da je Likud pretvorio u "kult ličnosti".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Ganc možda neće dobiti dovoljno glasova da uđe u parlament.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.