Svi bi da žive u ovom gradu u Nemačkoj: Stanarina košta manje od jednog evra, ali postoji caka...
Foto: Printscreen/Instagram

LISTE ČEKANJA I DO 4 GODINE

Svi bi da žive u ovom gradu u Nemačkoj: Stanarina košta manje od jednog evra, ali postoji caka...

Fugerej, mesto u bavarskom gradu Augzburgu, jedan je od najstarijih svetskih kompleksa za stanovanje, godišnji smeštaj stanovnike košta manje od jednog evra
Objavljeno: 18:25h

Fugerej je napravio Džejkob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim naslednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habzburškom monarhijom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Džejkob je bio posvećen činjenju dobrih dela. Uz pomoć svog brata Džejkob je finansirao izgradnju Fugereja sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine. Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugerej je bi dom i pradede Volfanga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Da li znate kako je nastala čuvena Nokijina melodija? (FOTO) (VIDEO)

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 evro centi. Razumljivo, ovo Fugerej čini veoma popularnim mestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora da ispunjava određene uslove.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.