KOSOVSKO TUŽILAŠTVO TRAŽI DA SE HARADINAJU PRODUŽI PRITVOR: Ako bude na slobodi, postoji velika šansa da POBEGNE!
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

tužilaštvo se oglasilo

KOSOVSKO TUŽILAŠTVO TRAŽI DA SE HARADINAJU PRODUŽI PRITVOR: Ako bude na slobodi, postoji velika šansa da POBEGNE!

Gucati je tom prilikom negirao krivicu, dok će se Haradinaj izjasniti na sledećoj statusnoj konferenciji zakazanoj za 7. januar

Objavljeno: 18:19h

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je danas od suda da produži pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana tzv.OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, jer nisu prestali razlozi za pritvor, već su se čak povećali rizici od njihovog bekstva i daljeg ometanja postupaka.

Od poslednje odluke sudije za prethodni postupak kada je utvrdio da postoji niz razloga za njihov boravak u pritvoru, potvrđena je optužnica protiv njih koja ih u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa i javnog reda, kojom su proširene optužbe iz prvobitnog naloga za njihovo hapšenje i pritvaranje, navelo je tužilaštvo u podnesku koji je objavljen danas.

Tužilaštvo je dodalo da su se zbog toga povećali rizici da će ukoliko budu pušteni na slobodu - pobeći, da će dalje opstruisati postupke i vršiti druga krivična dela.

"Ovi povećani rizici posebno se ogledaju u činjenici da su obojica optuženih obećali da će nastaviti širenje poverljivih i nejavnih informacija tužilaštva radi ometanja njegovog rad, a i rada suda. Zbog toga ovim rizicima može efikasno da se upravlja samo iz pritvorskih objekata", navelo je tužilaštvo.

Takođe, smatra da će se rizici i dalje uvećavati kako postupak protiv njih pred Specijalizovanim većima u Hagu bude odmicao.

Haradinaj i Gucati danas su se u odvojenim terminima pojavili prvi put pred sudijom nakon potvrđivanja optužnice protiv njih kojom se terete da su iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati je tom prilikom negirao krivicu, dok će se Haradinaj izjasniti na sledećoj statusnoj konferenciji zakazanoj za 7. januar.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i izjavana na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Konkretno, optuženi su za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.