DOKUMENT JE PODRŽALO 130 ZEMALJA, AMERIKA BILA PROTIV: UN usvojile nacrt ruske rezolucije protiv veličanja nacizma!
UN, ilustracija, Foto: Beta

novi nacrt

DOKUMENT JE PODRŽALO 130 ZEMALJA, AMERIKA BILA PROTIV: UN usvojile nacrt ruske rezolucije protiv veličanja nacizma!

Dokument je podržalo 130 zemalja, SAD i Ukrajina su glasale protiv, dok je 51 zemlja ostala uzdržana, a reč je uglavnom o članicama EU, među kojima je i Nemačka, prenosi Raša tudej

Objavljeno:

Generalna skupština UN usvojila je u sredu ruski nacrt rezolucije o "borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i slične netrpeljivosti".

Dokument je podržalo 130 zemalja, SAD i Ukrajina su glasale protiv, dok je 51 zemlja ostala uzdržana, a reč je uglavnom o članicama EU, među kojima je i Nemačka, prenosi Raša tudej.

Sve delegacije članica EU ostale su uzdržane od glasanja, uključujući i Nemačku, a isti patern pratila je i Velika Britanija.

Mnoge druge evropske zemlje podržale su nacrt ruske rezolucije, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Ukrajina je usvajanje rezolucije najverovatnije videla kao politički problem, s obzirom na to da su neonacističke grupe u velikoj meri zastupljene na političkoj sceni ove zemlje, navodi ruski medij.

Neke od njih su optužene za ratne zločine i mučenje tokom građanskog rata na istoku zemlje.

Protivljenje rezoluciji od strane SAD ne predstavlja novu pojavu. Ruski zvaničnici predlažu istu rezoluciju svake godine, a SAD joj se svaki put protive, jer smatraju da je zabrana "glorifikacije nacizma" u suprotnosti sa zaštitom slobode govora koju garantuje prvi amandman.

Diplomate iz Vašingtona takođe tvrde da Rusija želi da iskoristi nacrt rezolucije kako bi dodala težinu "dezinformacionim narativima" o neonacizmu u susednim zemljama.

Nacrt rezolucije usvojen je na 75. sednici Generalne skupštine UN.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.