UKOLIKO ŽELITE DA VAM SE OVA LEPA STVAR DESI, OBRATITE PAŽNJU: Ispoštujte ovaj BOŽIĆNI običaj i desiće se ČUDO
Zanimljivo, Foto: Profimedia

tradicija

UKOLIKO ŽELITE DA VAM SE OVA LEPA STVAR DESI, OBRATITE PAŽNJU: Ispoštujte ovaj BOŽIĆNI običaj i desiće se ČUDO

Pravoslavci sade pšenicu oko Svetog Nikole, a katolici to praktikuju takođe petnaestak dana pre svog Božića.

Objavljeno:

Ako ste od onih koji vole običaje i poštuju tradiciju, ovih dana zasadite žito da bi vam taman za božićne praznike krasilo svečanu trpezu.

Pravoslavci to obično čine oko Svetog Nikole, a i katolici imaju isti običaj, koji praktikuju takođe petnaestak dana pre Božića. Bez obzira na to što zbog zdravstvene situacije neće biti praznovanja kao nekad, lepo je da se običaji ispoštuju.

Nekada se verovalo da mlado i tek niklo žito za Božić najavljuje bogate useve, dok danas znači napredak i uspeh ukućana.

Prvi način

Za sadnju su vam potrebni šaka pšenice i tanjir ili posuda u koju ćete je posaditi.

Ostavite tokom noći šaku zrna u vodi. Ujutru u plitku posudu stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu. Prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom na sobnoj temperaturi.

Pšenica
foto: Printscreen

Drugi način

Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo ih rasporedite po dnu posude tako da je u potpunosti prekriju. Ostavite do ivice bar jedan centimetar, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivajte umereno, a najbolje je da je samo prskate vodom jednom do dva puta dnevno. U sredini posude se može ostaviti prostor u koji se obično stavlja sveća. Uzmite plitki tanjir po želji, u sredinu stavite manju čašu. Naspite zrna pšenice oko čaše sve do ivice tanjira.

Pšenicu koju ste tako rasporedili možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Tako će zrna ravnomerno bubriti i dobijati dovoljnu količinu vlage za rast. Kada se pojave prve klice, tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano rasla.

Pre nego što se postavi na sto, stabljike žita skratite makazama da bi sve bile iste visine. Na Badnji dan stavite sveću u sredinu.

(Espreso.co.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.