ISPRAVKA: AUSTRIJSKI POSLANIK nije dokazao da je KOKA KOLA pozitivna na KORONU (VIDEO)
Mihael Šnedlic, Foto: novosti.rs

bizarno

ISPRAVKA: AUSTRIJSKI POSLANIK nije dokazao da je KOKA KOLA pozitivna na KORONU (VIDEO)

Poslanik je načinio jednu osnovnu grešku

Objavljeno: 08:55h

Poslanik Bečkog parlamenta Mihael Šnedlic (Slobodarska partija Austrije) želeo je demonstracijom da pokaže podložnost greškama brzih testova.

"Visoka stopa grešaka preskupih testova ne donosi apsolutno nikakvu dodatnu vrednost u ovoj krizi. Desetine miliona evra bilo bi bačeno kroz prozor", kritikovao je Šnedlic.

On je u uživo prenosu skupštinskog zasedanja testirao čašu Kole i tvrdio da je sok "pozitivan na virus korona".

Portal Raskrinkavanje.ba detaljno je objasnio gde je poslanik pogrešio.

Prenosimo ovo objašnjenje:

"Šta su antigenski testovi i kako se koriste?

Brzi, takozvani antigenski testovi, koriste se za masovna testiranja stanovništva zbog toga što brzo daju rezultate, te se njihovim korištenjem može ažurnije reagovati, tj. na vrijeme izolirati zaraženu osobu.

Antigenski testovi razlikuju se od molekularnih (PCR) testova po tome što ne utvrđuju prisustvo genetskog materijala virusa (RNK), već utvrđuju prisustvo fragmenata proteina koje virus sadrži. Uzorak za obje vrste testa uzima se slično - testnim štapićem se iz respiratornog sistema uzima obrisak (bris).

Prema riječima profesorice Jasmine Vraneš, prim. dr. med. i voditeljice Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i pročelnice Katedre za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kod PCR testova uzeti obrisak dalje ide kroz proces za koji je, kako navodi, neophodan laboratorij s odgovarajućim prostornim uvjetima, opremom i educiranim djelatnicima za ovu vrstu molekularne mikrobiološke dijagnostike. Vraneš, Jasmina. BRZI IMUNO-KROMATOGRAFSKI TESTOVI ZA DETEKCIJU SARS-COV-2 ANTIGENA U UZORKU NA MJESTU PRUŽANJA ZDRAVSTVENE SKRBI. (2020).

Pored tih specifičnih uvjeta, rezultati budu dostupni sporije nego kod antigenskih testova.

U istom radu, autorica objašnjava kako rade antigenski testovi.

Brzi imuno-kromatografski testovi su naprotiv dizajnirani tako da za njihovo izvođenje laboratorij nije potreban, testirati se može na mjestu pružanja zdravstvene skrbi na svim mjestima gdje se uzimaju obrisci, pa i na otvorenom - na punktovima gdje se prikupljaju uzorci, a rezultat je dostupan u vremenu od svega nekoliko minuta do 15 minuta. Ovi brzi POC testovi detektiraju virusne proteine u uzorku pomoću dijagnostičkih protutijela već nanesenih na nitroceluloznu membranu testne pločice. Edukacija onog koji provodi testiranje je jednostavna, potrebno je samo obrisak nakon uzorkovanja uroniti u ekstrakcijsku otopinu, malo rotirati štapić, izvući ga iz epruvete s otopinom na način da se iscijedi tekućina iz obriska, nakon čega se otopina upotrijebi da se nakapa nekoliko kapljica u jažicu na testnoj pločici. Test se očitava poput kućnog testa na trudnoću, ukoliko je pozitivan u testnom području (T), pojavi se linija unutar svega nekoliko minuta do 15 minuta nakon kapanja ekstrakcijske otopine u jažicu pločice, u negativnom slučaju vidljiva je samo jedna linija u kontrolnom području (C) koja jamči da je test ispravno izveden. U čemu je pogriješio Michael Schnedlitz?

Njemački portal Welt je, tragom videa u kojem Schnedlitz “dokazuje nepouzdanost” antigenih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji Schnedlitz u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik Schnedlitz napravio grešku prilikom testiranja. Naime, Schnedlitz nije koristio gore pomenutu ekstrakcijsku otopinu, tzv. pufer- kiselinu koja održava pH vrijednost testa stabilnom.

U šestominutnom videu ne vidi se koliko je vremena prošlo od momenta u kojem on stavi štapić na test do navodnog “pozitivnog rezultata”, koji se također ne vidi. No, vidi se da nije koristio pufersku otopinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test.

Bez korištenja puferske otopine antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. No, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/pića.

Pored izjave koju su iz Dialaba dali za Welt, na Facebook stranici Dialab GmbH - Austria je 11.12.2020 objavljen video praćen objašnjenjem i napomenom.

"Da bismo ovdje pružili dokaz, korektno smo sproveli test s kolom. Rezultat je bio negativan, kao što možete vidjeti na video snimku." Takve testove uvijek treba provoditi bolničko osoblje ili obučena osoba kako bi se izbjegli takvi rezultati i prikazi."

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.