NOVE TENZIJE, UKRAJINCI ISPROVOCIRALI RUSIJU, OČEKUJE SE ŽESTOKA REAKCIJA: Čačkaju mečku, svet STREPI OD ODGOVORA!
Ruski brod, Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

UŽAS

NOVE TENZIJE, UKRAJINCI ISPROVOCIRALI RUSIJU, OČEKUJE SE ŽESTOKA REAKCIJA: Čačkaju mečku, svet STREPI OD ODGOVORA!

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje brodovima koji plove pod ruskom zastavom

Objavljeno:

Zakon je podržalo 276 parlamentaraca od potrebnih 226. Unutrašnji rečni plovni putevi Ukrajine

- Zabranjen je ulazak u unutrašnje plovne puteve Ukrajine: brodovima koji plove pod zastavom države-agresora; brodovima koji pripadaju državljanima države-agresor ili poslovnim subjektima registrovanim na teritoriji države-agresora, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su uvedene specijalne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije) u skladu sa Zakonom Ukrajine o sankcijama - navodi se u tekstu zakona.

U januaru 2015. godine Rada je usvojila izjavu kojom se Ruska Federacija naziva "zemljom-agresorom". Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Prema rečima ministra za infrastrukturu Ukrajine Vladislava Kriklija, usvajanje ovog zakona omogućiće oživljavanje najjeftinijeg i ekološki najprihvatljivijeg načina isporuke robe - rečnog prevoza - i stvoriti efikasnu rečnu logistiku. Ministar smatra da c´e novi zakon povećati promet robe na 30 miliona tona godišnje sa ekonomskim efektom za državu od 13-16 milijardi grivna (450-565 miliona dolara) godišnje, poboljšati konkurenciju na tržištu, povećati investicije i otvoriti radna mesta.

Dokument predviđa osnivanje državnog fonda za razvoj unutrašnjih plovnih puteva kako bi se obezbedilo odgovarajuće tehničko stanje brodova.

Novi zakon takođe podrazumeva stimulisanje brodogradnje i obnavljanje preduzeća, uvođenje slobodnog prolaska kroz ustave i delimično izuzeže brodova za unutrašnju plovidbu od plaćanja taksi u morskim lukama.

Dokument još treba da potpiše predsednik Ukrajine. Planirano je da zakon stupi na snagu 1. januara 2022. godine, a jedan broj članova ovog zakona - tri godine od dana objavljivanja dokumenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.