KOLIKA LI JE ONDA TEK CIFRA KOD JERMENA? U Nagorno-Karabahu poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika
Azerbejdžan, Foto: Tviter

nagorno karabah rat

KOLIKA LI JE ONDA TEK CIFRA KOD JERMENA? U Nagorno-Karabahu poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika

U Nagorno-Karabahu poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika

Objavljeno:

Azerbejdžan je izgubio 2.783 vojnika u šestonedeljnim borbama sa jermenskim snagama u sampoproglašenoj republici Nagorno-Karabah, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

"Poginula su 2.783 pripadnika azerbejdžanskih vojnih snaga u patriotskom ratu", saopštilo je Ministarstvo dodajući da se oko sto vojnika vodi kao nestalo.

Do sada Baku, glavni grad Azerbejdžana, nije objavljivao svoje gubitke u tim sukobima, prijavio je samo 93 civilne žrtve.

Jermenija je sa svoje strane sredinom novembra prijavila da je poginulo više od 2.300 njenih vojnika u sukobu za kontrolu nad Nagorno-Karabahom. Poginulo je i 50 jermenskih civila.

Oko 90.000 ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva Nagorno-Karabaha pobeglo je iz te planinske enklave za vreme sukoba.

Sporazum o prekidu vare potpisan je 9. novembra izmedju Bakua i Jerevana pod pokroviteljstvom Rusije čime su okončana šestonedeljna neprijateljstva pokrenuta 27. septembra.

Sporazumom se priznaje pobeda Azerbejdžana kome je prema dogovoru vraćena znatna teritorija ali je omogućen i opstanak Nagorno-Karabaha, smanjenog, uz rasporedjivanje 2.000 ruskih mirovnih snaga.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu, ali je bio pod kontrolom etnički jermenskih snaga koje je Jermenija podržavala otkako je tamo završen separatistički rat 1994. Taj rat je u jermenskim rukama ostavio ne samo;Nagorno-Karabah, već i velike delove okolne teritorije Azerbejdžana.

Za 44 dana teških borbi započetih 27. septembra, azerbejdžanska vojska razbila je jermenske snage i prodrla duboko u Nagorno-Karabah, prisiljavajući Jermeniju da prihvati mirovni sporazum pod posredstvom Rusije koji je stupio na snagu 10. novembra.

Sporazum predvidja vraćanje znatnog dela ;Nagorno-Karabaha pod kontrolu Azerbejdžana i zahteva od Jermenije da preda i sve regione koje je držala u okolini.

Prema sporazumu, Jermenija se obavezala da prepusti Azerbejdžanu tri oblasti, Lačin, Aghdam i Kalbadjar, koje formiraju tampon zonu oko Karabaha i koje nisu bile pod kontrolom Bakua od 1994. godine. Vraćanje teritorija završeno je u utorak.

Još četiri okruga je Baku već povratio tokom šestonedeljnih borbi. ; Velika vojna parada će biti organizovana u Bakuu 10. decembra da se proslavi pobeda, navele su azerbejdžanske vlasti.

Turski predsednik Redžep Tajip ;Erdogan, saveznik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, učestvovaće u proslavi u Azerbejdžanu 9. decembra, javilo je tursko predsedništvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/beta/afp)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.