UPRAVO JE IZVEDENA VELIKA OPERACIJA: Naziv joj je STENA IZRAELA
Jevreji, Foto: Printscreen

ponovo progon jevreja

UPRAVO JE IZVEDENA VELIKA OPERACIJA: Naziv joj je STENA IZRAELA

Stotine etiopskih Jevreja prebačene u Izrael

Objavljeno:

Stotine etiopskih Jevreja prebačene su danas avionom u Izrael u sklopu operacije Stena Izraela, dok još nekoliko hiljada čeka da emigriraju u tu zemlju.

Izrael je pre nekoliko nedelja objavio da planira da obavi transfer, nakon što nije primenio prethodno obećanje da će preuzeti zajednicu, piše BBC.

Imigranti su povezani sa etiopskim Jevrejima dovedenim u Izrael pre nekoliko decenija u nizu tajnih operacija, ali pitanja o njihovoj podobnosti da se tamo nastane zaustavila su proces.

Pitanje je postalo sve važnije poslednjih nedelja jer su borbe između etiopske vlade i lokalnih snaga u regionu Tigraj pretile da se prošire na jug do grada Gondar, gde se većina jevrejske zajednice nalazi u tranzitnim kampovima.

Ministar za imigraciju Pnina Tamano-Šata, koja je i sama imigrantkinja rođena u Etiopiji dovedena u Izrael tajnom vazdušnom linijom 1984. godine, otišla je u Etiopiju da nadgleda transfer, nazvan operacija “Stena Izraela”.

Zajednica, poznata kao Falaš Mura, potomci su Jevreja koji su prešli u hrišćanstvo, mnogi i pod prinudom, krajem 19. veka. Poslednjih decenija ponovo su se identifikovali kao Jevreji, i žive svoj život u skladu sa verom.

Međutim, za razliku od etiopske jevrejske zajednice poznate kao Beta Izrael, koja je prethodno evakuisana u Izrael, Falaš Mura ne ispunjava kriterijume za automatsko pravo na izraelsko državljanstvo zbog neizvesnosti u vezi s poreklom njihovih predaka prema jevrejskom zakonu.

Pitanje se vuklo godinama, sve dok se vlada 2015. nije obavezala da će prebaciti celu zajednicu do kraja 2020. godine.

Iako se 16.600 pripadnika Falash Mura prijavilo za emigraciju u Izrael, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do sada je dovedeno samo 2.000 kvalifikovanih.

Očekuje se da će u petak stići još oko 100 pripadnika te populacije, a vlada kaže da će sledećih oko 1.700 stići do kraja januara 2021. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.