PUTIN POSLAO S-300 PRED VRATA JAPANA: Japanska vojska na nogama, Tokio šalje odgovor, NASTAO HAOS U SVETU
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

PROTEST JAPANSKE VLADE

PUTIN POSLAO S-300 PRED VRATA JAPANA: Japanska vojska na nogama, Tokio šalje odgovor, NASTAO HAOS U SVETU

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine

Objavljeno:

Japanska vlada protestovala je zbog raspoređivanja protivavionskih raketnih sistema S-300V4 na Kurilskim ostrvima, javlja japanska televizija NHK.

- Japanska vlada izrazila je protest zbog aktivnijih vojnih priprema ruske strane na severnim teritorijama, ističući da je to neprihvatljivo i da nije u skladu sa stavom Japana o severnim teritorijama - navodi portal.

Japan smatra Južna Kurilska ostrva svojom "severnom teritorijom" i pokušava da ih povrati u sastav države.

Ranije je pres-služba Istočnog vojnog okruga saopštila da su sistemi S-300V4 stupili na borbeno dežurstvo na ostrvima Kurilskog grebena. Visoko mobilni sistem protivvazdušne odbrane predviđen je za zaštitu važnih objekata od udara balističkih i aerodinamičnih sredstava iz vazduha.

Komandant okruga Genadij Židko je visoko ocenio koherentnost sistema i dežurnih snaga tokom obuke za uvežbavanje akcija po prijemu signala o narušavanju vazdušnih granica Ruske Federacije na Kurilima.

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.