PLAN IRANA POČEO DA SE OSTVARUJE! Ovo je povod za veliku zabrinutost
Uranijum, Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

nuklearno oružje

PLAN IRANA POČEO DA SE OSTVARUJE! Ovo je povod za veliku zabrinutost

Pred poslanicima predlog zakona o nuklearnom programu

Objavljeno:

Iranske vlasti predložile su nacrt zakona kojim se dozvoljava obogaćivanje uranijima od 20 odsto i ukidaju druga ograničenja na nuklearni program zemlje koja su uvedena sporazumom iz 2015. godine ukoliko njene potpisnice ne ukinu sankcije uvedene Iranu.

Predlog je stavljen pred parlament, a za njega je glasao 251 od 290 poslanika, prenosi AP.

Predlog zakona dozvoljava obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, što je manje nego što se koristi prilikom izrade nuklearnog oružja ali više nego za civilnu upotrebu.

On takođe predviđa postavljanje novih centrifuga u nuklearnim postrojenjima u Natanzu i Fordou.

Za predlog zakona glasao je 251 od 290 poslanika, a da bi bio usvojen, zakon treba da dobije još jedno odobrenje parlamenta, kao i odobrenje ustavnog nadzornog tela.

Predlog zakona predviđa rok od tri meseca za evropske zemlje da ukinu sankcije uvedene na sektor nafte i gasa u Iranu i da ponovo omoguće pristup međunarnom bankarskom sistemu.

SAD su uvele sankcije Iranu nakon što se predsednik Donald Tramp unilateralno povukao iz sporazuma, što je dovelo do niza sukoba između dve strane.

Zakon je prvi put stavljen pred parlament u avgustu ali je ponovo dobio na značaju nakon ubistva naučnika Mohsena Fahrizadeha koji je vodio je program za koji su Izrael i SAD tvrdile da je vojna operacija koja ima za cilj da utvrdi izvodljivost izrade nuklearnog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da je program okončan 2003. godine, a američke obaveštajne agencije su se složile sa tim u izveštaju iz 2007. godine.

Iran je za ubistvo naučnika optužio Izrael, a zvaničnici u ovoj zemlji odbili su da daju komentar povodom ovog slučaja za koji niko do sada nije preuzeo odgovornost.

Teheran je otvoreno počeo da obogaćuje uranijum preko nivoa predviđenim sporazumom iz 2015. godine nakon ponovnog uvođenja sankcija od strane SAD.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.