DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Ovo će da ima posledice po ceo svet
Nagorno Karabah, Foto: AP

nagorno karabah

DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Ovo će da ima posledice po ceo svet

U saopštenju se navodi da su završeni pregovori o tehničkim detaljima u vezi sa osnovnim preincipima rada zajedničkog centra

Objavljeno:

Turska je potpisala sporazum sa Rusijom o uspostavljanju zajedničkog posmatračkog centra čija će misija biti nadgledanje poštovanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

"Nakon pregovora potpisan je sporazum o tehničkim modalitetima uspostavljanja i principima funkcionisanja tursko-ruskog centra", navelo je na Tviteru tursko ministarstvo.

Ono dodaje da se "ulažu neophodni napori kako bi centar počeo da radi što je pre moguće", ne navodeći detalje tog sporazuma.

Ankara i Moskva su sredinom novembra potpisale memorandum o formiranju kontrolnog centra, a Turska je tada navela da će centar biti uspostavljen na mestu koje izabere Azerbejdžan.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su početkom novembra sporazum pod pokroviteljstvom Rusije, kojim su okončani višenedeljni sukobi u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanskom otcepljenom regionu sa većinskim jermenskim stanovništvom. Rusija je počela da rasporedjuje mirovnjake koji treba da nadgledaju poštovanje prekida vatre.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 16. novembra zatražio dozvolu od parlamenta da pošalje vojnike u Azerbejdžan kako bi učestvovali u misiji sa Rusijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.