DA LI JE PUTIN U OPASNOSTI: Novi detalji samoubistva telohranitelja, Zaharov pripadao moćnoj jedinici! (VIDEO)
Garda Kremlja, Foto: Printscreen/Youtube

SENKA POZADINE

DA LI JE PUTIN U OPASNOSTI: Novi detalji samoubistva telohranitelja, Zaharov pripadao moćnoj jedinici! (VIDEO)

Svi njeni pripadnici moraju da ispune velike zahteve u pogledu fizičke spremnosti, da budu visoki najmanje 190 centimetara i da nikada nisu bili registrovani u psihijatrijskoj ustanovi

Objavljeno:

Vest da je oficir Federalne službe bezbednosti izvršio samoubistvo u Kremlju pokrenula je malo interesovanja novinara, a portal "U senci Moskve" daje pozadinu događaja.

Iako je kanal Baza Telegram, koji je tvrdio da je ubijeni Mihail Zaharov zapravo jedan od Putinovih telohranitelja - što bi ga učinilo delom Predsedničke službe bezbednosti, pododeljenja FSO, većina drugih ruskih izvora vesti protivreči ovoj tvrdnji. Zato se čini verovatnijim da je Zaharov bio deo predsedničkog puka, formalno nezavisnog Reda crvenog barjaka puka Oktobarske revolucije Komande Moskovskog Kremlja, ili drugim rečima Garde Kremlja.

Ova jedinica od 5.500 ljudi, potčinjena komandantu Kremlja general-potpukovniku Sergeju Hlebnikovu, elitna je zaštitna snaga. Njena kasarna nalazi se unutar Kremlja, u "Bloku 14" - zgradi Arsenala - na drugoj strani kompleksa od Sabornog trga, gde se navodno dogodio incident.

Svi njeni pripadnici moraju da ispune velike zahteve u pogledu fizičke spremnosti, da budu visoki najmanje 190 centimetara i da nikada nisu bili registrovani u psihijatrijskoj ustanovi, kao i da prođu intenzivnu proveru iz prošlosti (dovoljno je da bliski rođak živi u inostranstvu za diskvalifikaciju). To su vojnici u plavim uniformama oko Kremlja - i vojnici u tamnoplavo-zelenoj paradnoj uniformi koji stoje na straži kod Groba nepoznatog vojnika u Aleksandrovskim vrtovima.

Od kako je došlo do promene u komandnoj strukturi, postoji i "prigušeno gunđanje" u redovima ove elitne jedinice. Nekada su, pored relativno visokih plata (i povišenih činova), neizbežni prekovremeni rad koji su stekli mogli da pretvore u prevremenu penziju. Ta poslednja pogodnost je nakratko uklonjena, a trenutno čak ni ne dobijaju naknadu za prekovremeni rad. Često se od njih očekuje da odlože ili prebace odmore, a iako u Moskvi dobijaju dobru medicinsku negu, ne gleda se sa odobravanjem kada se uzimaju odmori.

Pored toga, postoji i snažna svest da njihove kolege u FSB-u i MVD-u dobijaju novac od "vannastavnih aktivnosti", koje idu od primanja mita do zarada u privatnom obezbeđenju. Prvo, u suštini, nije baš opcija za redovne službenike FSO-a, a drugo je strogo zabranjeno. Sve to, plus teški uslovi za ulazak u jedinicu, može da pomogne u shvatanju da je predsednički puk trenutno nedovoljno snažan.

Zaharov je takođe prolazio kroz razvod, što znači da bi čitav slučaj mogao da bude "samo" lična tragedija, bez profesionalnih implikacija. Međutim, samoubistva polako počinju da liče na šablon, jer se, navodno, u martujedan od snajperista iz vojne jedinice 11488 FSO ubio kod kuće. Prošle godine, oficir iz jednog od regionalnih odeljenja FSO - jedinice Volge Saveznog okruga, Posebne uprave za komunikacije i informacije - pretio je svom nadređenom službenim oružjem zbog spora oko promenjenog rasporeda za praznik.

Teški uslovi, proizvoljno upravljanje i loši odnosi između oficira i vojnika, dugogodišnji su problemi u ruskom sektoru bezbednosti. Međutim, upadljivo je da u vreme kada su policija i oružane snage sigurno uložile napore da te probleme, FSO za time izgleda zaostaje.

Smanjen politički uticaj

FSO ima niz drugih elemenata i uloga, od osnivača Specijalne garaže do analitičara koji preispituju podatke javnog mnjenja ili nagoveštaje ozbiljnih pretnji u predsednikovoj prepisci. Ističe se, međutim, da im se politički uticaj smanjio od penzionisanja bivšeg direktora Evgenija Murova 2016. godine, koji je bio veteran sa značajnim uticajem iza scene. Murova je zamenio Dmitrij Kočnev, ozbiljna i profesionalna ličnost, ali ne neko sa istim autoritetom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.