ŠOKANTNO! KORONA NIJE NASTALA U KINI, OVO SU DOKAZI! Kineski STRUČNJACI tvrde da VIRUS nije KRENUO od NJIH!
Iako je Kina prva prijavila slučajeve zaraze, to ne znači nužno da virus potiče iz Kine, Foto: EPA-EFE/LI KE, Ilustracija

top vest

ŠOKANTNO! KORONA NIJE NASTALA U KINI, OVO SU DOKAZI! Kineski STRUČNJACI tvrde da VIRUS nije KRENUO od NJIH!

Na novinarsko pitanje o tome, portparol ministarstva spoljnih poslova odgovorio je samo da je važno napraviti razliku između toga gde je Kovid-19 prvi put otkriven

Objavljeno:

U Vuhanu je korona virus prvi put otkriven, ali nije tu nastao, ističe Ceng Huang, bivši glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Iako je Kina prva prijavila slučajeve zaraze, to ne znači nužno da virus potiče iz Kine, ističu kineski naučnici. Potraga za izvorima epidemije i dalje traje, i taj bi proces mogao uključiti više zemalja i regija, poručuju Kinezi.

Gotovo godinu od izbijanja epidemije korona virusa, u Vuhanu Kina se trudi da promeni narativ, sugerišući da to što je koronavirus prvi put otkriven u Kini, ne znači da je tamo i nastao.

Kineski naučnici i mediji pokušavaju da zaštite reputaciju zemlje, narušenu time što je s njene teritorije krenula pandemija koja je do danas zarazila 60 miliona ljudi širom sveta i rezultirala sa gotovo 1,5 miliona mrtvih. Nakon što je vrlo uspešno zaustavila širenje epidemije unutar svojih granica, Kina pomaže drugima, šalje pomoć u razne delove sveta i ulaže u razvoj vakcine.

Kineski mediji intenzivno izveštavaju o otkriću korona virusa na pakovanjima smrznute hrane uvezene iz inostranstva, prenosi britanski Gardian u svom nedeljnom izdanju.

Na novinarsko pitanje o tome, portparol ministarstva spoljnih poslova odgovorio je samo da je važno napraviti razliku između toga gde je Kovid-19 prvi put otkriven i gde je preskočio barijeru između živih vrsta i prvi put zarazio čoveka.

Službeni kineski dnevni list Renmin Ribao (ili People’s Daily na engleskom) objavio je prošle nedelje da svi raspoloživi dokazi ukazuju na to da epidemija nije počela u Vuhanu. Kineski mediji koncentrišu se na moguće slučajeve zaraze izvan kineskih granica pre decembra 2019.

Indijski potkontinent

Kineski naučnici poslali su u ugledni naučni časopis Lancet studiju u kojoj tvrde da je prva zaraza korona virusom izbila ne u Vuhanu nego na indijskom potkontinentu. Ali zapadnim naučnicima ne čine se uverljivim teze da je virus korone negde drugde prešao prvi put s čoveka na čoveka.

Neki autori ističu da je korona bila prisutna u Italiji još u jesen 2019., ali dokazi za to izgledaju prilično slabi, kaže profesor Džonatan Stoj, virusolog na Institutu Frensis Krik u Londonu. Nalazi iz te jeseni pozitivni su na koronavirus, ali da li je reč o covidu-19? Serološki podaci iz Italije mogli bi biti lakše objašnjeni antitelima koja su nastala kao reakcija protiv drugih koronavirusa, kaže Stoj.

To znači da su antitela pronađena u telima pacijenata u Italiji mogla biti izazvana zarazom drugim koronavirusima, a ne onim koji izaziva covid-19. Ono što izgleda izvesno je da je prvi zabeleženi slučaj zaraze bio u Kini, pa ostaje najverovatnije da je i virus potekao iz Kine, zaključuje Stoj.

Zapadnjaci odbacuju kineske argumente da su na pakovanju hrane uvezene u Kinu pronađeni tragove koronavirusa.

Reč je o vrlo malim količinama virusa koji nose vrlo nizak rizik moguće zaraze. To što su kineski stručnjaci dobili pozitivne testove ne znači da je nužno reč o zaraznom virusu, dovoljno je da je deo virusa pronađen na pakovanju pa da test reaguje pozitivno, tumači Endrju Pekos s Blumberg fakulteta za javno zdravstvo američkog Univerziteta Džons Hopkins.

- Ne vidim uverljive dokaze da tragovi Sars-CoV-2 na pakovanjima hrane predstavljaju značajan rizik za infekciju - rekao je Endrju Pekos za AP.

Kina teško prihvata da je svet smatra odgovornom za izbijanje pandemije.

Poslednji meseci pokazali su kakav katastrofalni uticaj pandemija ima na ugled Kine u međunarodnoj javnosti, i to je Kinezima uvek teško da prihvate, kaže Endrju Smol, stručnjak za Kinu na američkom institutu Džerman Maršal Fond.

Za domaću javnost, Peking insistira na izuzetnom uspehu u iskorenjivanju zaraze i povratku gotovo sasvim normalnom životu. Na globalnom planu Kina pokušava podstaknuti sumnju u poreklo virusa i tako uticati na deo međunarodne javnosti koji bi joj mogao biti sklon.

Kineskim vlastima u tome ne pomaže njihova nesklonost da dozvole strancima sprovođenje nezavisnih istraga.

Tako kineske vlasti nisu dozvolile istražiocima WHO-a da tokom posete Vuhanu obiđu pijacu na kojoj je navodno sve počelo.

Uskoro bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da pošalje novu ekipu, ali još nije određeno kad bi to moglo da bude.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.