REVOLUCIONARAN KORAK U BOLIVIJI! Sabina je prva ministarka za KULTURU, DEKOLONIJALIZACIJU I DEPATRIJARHALIZACIJU!
Sabina Orelana, predstavnica starosedelačkog stanovništva, Foto: Youtube

REPUBLIKA BOLIVIJA

REVOLUCIONARAN KORAK U BOLIVIJI! Sabina je prva ministarka za KULTURU, DEKOLONIJALIZACIJU I DEPATRIJARHALIZACIJU!

Teritorija Bolivije je kolonizovana u 16. veku, a Republika Bolivija osnovana 1825...

Objavljeno:

Prvi put u istoriji osnovano je Ministarstvo kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije.

Ministarstvo koje će se u Boliviji boriti protiv kolonijalizma i seksizma preuzela je Sabina Orelana, predstavnica starosedelačkog stanovništva.

U Boliviji je, po prvi put na svetu, proglašena ministarka kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije. Dužnost će preuzeti Sabina Orelana. Ona je vođa starosedelačkog stanovništva, feministkinja i aktivistkinja Nacionalne konfederacije kampesina, starosedelaca i starosedelačkih žena Bolivije (La Confederación Nacional de Mujeres Campesinas Indígenas Originarias de Bolivia “Bartolina Sisa”).

Na predsedničkim i parlamentarnim izborima vlast je povratio Pokret za socijalizam (MAS) Eva Moralesa. MAS je bio na vlasti od 2006-2019, kada je svrgnut u puču desničarskih snaga.

Kako prenosi Redfish, Orelana je izjavila da će njeno ministarstvo raditi za „dekolonizovanu domovinu oslobođenu patrijarhata, ponosnu na svoje korene i svoje veliko kulturno bogatstvo“.

Teritorija Bolivije je kolonizovana u 16. veku, a Republika Bolivija osnovana 1825. Iako većinu stanovništva Bolivije sačinjavaju starosedeoci, sve do Moralesovog dolaska na vlast njome je vladala belačka elita koja je zakonodavstvo i kulturnu politiku definisala protivno interesima starosedelaca i žena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mašina.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.