OVDE SE NALAZI SUPERMOĆNI PUTINOV BUNKER KOJI SE GRADI DUBOKO ISPOD URALA! U slučaju rata, ovo je njegovo SKLONIŠTE
Vladimir Putin, Foto: Printscreen

OPREZ

OVDE SE NALAZI SUPERMOĆNI PUTINOV BUNKER KOJI SE GRADI DUBOKO ISPOD URALA! U slučaju rata, ovo je njegovo SKLONIŠTE

Rusija još iz doba SSSR-a ima dve lokacije koja odgovaraju ovoj potrebi, a koje bi sada mogla da modernizuje

Objavljeno: 08:25h

Na velikom sastanku najviših vojnih i državnih organa u Kremlju 11. novembra, ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o završetku strateškog komandnog štaba nuklearnih snaga Rusije, koji se gradi na tajnoj lokaciju duboko pod zemljom.

Kako je saopštio Kremlj, govoreno je o modernizaciji i kontroli infrastrukture komandovanja nuklearnim arsenalom, a Putin je rekao da je Rusija ostvarila ozbiljan napredak u primeni sistema upravljanja strateškim snagama, navodi Warzone.

Iako se o konkretnom nuklearnom štabu gotovo ništa ne zna, počev od lokacije, izveštaji u ruskim medijima sugerišu da je on potpuno nedostupan neprijatelju i da može da izdrži nuklearni udar. Takođe se navodi da je štab sakriven duboko pod zemljom, daleko od Moskve, negde u bespuću Rusije.

U prisustvu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i generala ruske vojske Valerija Gerasimova, Putin je rekao da se Rusija samo priprema da odbije nuklearni udar, ali bez namere da prva napadne.

Rusija još iz doba SSSR-a ima dve lokacije koja odgovaraju ovoj potrebi, a koje bi sada mogla da modernizuje. Jedna je na planini Kosvinski kamen na severnom Uralu, druga pod planinom Jamantau na jugu Urala

Nekadašnji Sovjetski Savez i Sjedinjene Države uložili su velika sredstva tokom Hladnog rata u izradu duboko ukopanih bunkera, koji predstavljaju čitave podzemne gradove, a upravo je planina Jamantau od strane Vašingtona bila "targetirana" kao lokacija na kojoj se, duboko pod zemljom, nalazi nuklearni štab i sklonište za čak 300.000 ljudi!

Isto tako i izgradnja Kosvinskog kamena digla je svojevremeno Ameriku na noge, a Brus Bler, koji je ranije služio kao oficir za kontrolu lansiranja ICBM-a je još 2003. za Vašington Post izjavio da "Kosvinski kamen vraća Rusiji samopouzdanje u sposobnost da izvrši osvetu".

- Američki analitičari Kosvinski kamen smatraju draguljem ruskog ratnog nuklearnog sistema komandovanja, jer preko granitne planine može da se komunicira sa dalekim ruskim strateškim snagama i to putem radio-signala veoma niske frekvencije - rekao je tada Bler.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.