STRAVIČNE VESTI IZ IZRAELA: Spremaju se na RAT, očekuju da će TRAMP NAPASTI IRAN?!
Tramp, Foto: printscreen

au

STRAVIČNE VESTI IZ IZRAELA: Spremaju se na RAT, očekuju da će TRAMP NAPASTI IRAN?!

Izraelska vojska se zalaže za „mogući američki udar na Iran“ tokom „osetljivih“ dana Trampovog presedavanja

Objavljeno: 14:49h

Izraelske odbrambene snage (ID) pripremaju se za mogući američki napad na Iran pre nego što predsednik Donald Tramp napusti funkciju, posmatrajući ovaj period kao "vrlo osetljivo" vreme, navodi se u nekoliko nedavnih izveštaja.

Izraelska vlada naložila je snagama da se izradi plan u slučaju da Tramp naredi preventivni udar na Islamsku republiku, koji bi potencijalno mogao ciljati baš na nuklearnu infrastrukturu zemlje, izvestio je u sredu novinar Arak iz Barak Ravida, pozivajući se na anonimne visoke zvaničnike u Tel Avivu.

Pripreme su povezane, ne samo sa mogućim udarom, već i sa odmazdom koju bi mogao izazvati Iran, reagovajući pomoću boraca raspoređenih širom Sirije, Libana i pojasa Gaze, rekli su zvaničnici.

Novinar je primetio da planovi nisu rezultat bilo kakve konkretne obaveštajne službe koja ukazuje da je naređen takav štrajk, pri čemu su zvaničnici jednostavno predviđali „vrlo osetljiv period” pre inauguracije pretpostavljenog novoizabranog predsednika Joea Bidena 20. januara.

Izveštaj je stigao samo nekoliko dana nakon što je izraelski Kanal 13 na sličan način izjavio da i Vašington i Tel Aviv planiraju da pojačaju "tajne operacije" protiv Teherana u poslednjim danima Trampovog mandata, mada emiter nije predstavio detalje u kakvom bi obliku to moglo da se desi.

U međuvremenu je Njujork Tajms izvestio ranije ovog meseca da je Tramp nedavno "tražio opcije" za udar na iranske nuklearne kapaccitete - za koje je rekao da će "gotovo sigurno biti usredsređen na Natanz", glavno mesto obogaćivanja uranijuma u ​​zemlji.

Ali, predsednika su navodno "odvratili" od napada savetnici, koji su upozorili da bi to moglo pokrenuti krvavi regionalni sukob.

Nejasno je da li su se od tada vratili toj ideji. Uprkos tome, iranski zvaničnici reagovali su na izveštaj Timesa obećavajući "strašan odgovor" na bilo koji američki udar.

Trampovo predsedavanje obeležilo je intenzivno neprijateljstvo prema Teheranu kako u retorici tako i u politici.

Proglašavajući kampanju "maksimalnog pritiska", Tramp je takođe krenuo da uništi iranski naftni sektor, imajući za cilj smanjenje izvoza nafte na "nulu".

Iako je Tramp do sada uspeo da izbegne otvoreni rat sa Iranom, otvorene borbe jedva su izbegnute nakon januarskog atentata na Kasema Sulejmanija, voljenog iranskog generala koji je vodio elitne snage Kuds u zemlji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.