ARKTIK SE PRIBLIŽAVA KATASTROFI! Naučnici objavili neslavan rekord: Temperatura vrtoglavo raste (VIDEO)
Temperature su se popele za više od 20 stepeni, Foto: Profimedia

KLIMATSKE ANALIZE

ARKTIK SE PRIBLIŽAVA KATASTROFI! Naučnici objavili neslavan rekord: Temperatura vrtoglavo raste (VIDEO)

Veličina pogođenog područja gotovo je dvostruko veća od celokupne površine Sjedinjenih Država

Objavljeno:

Rekordna godina na Arktiku se nastavlja jer temperature krajem novembra dosežu i do 12 stepeni Celzijusa više od proseka u devedesetih godina prošlog veka.

Najnovije brojke klimatskih analiza Univerziteta u Mejnu otkrivaju da su 21. novembra temperature bile za 10-12 stepeni Celzijusa više od normalnih pre 30 godina, dok je za čitav Arktik vrućina u proseku bila za 6,7 stepeni viša od normalne.

Merenja su prosečne temperature za 7,7 miliona kvadratnih kilometara Arktika, koji je već video "ludo" visoke temperature ove godine.

U nekim toplijim džepovima - označenim na grafikonu svetlo crvenom bojom, pokazuje se kako su se poslednjih dana temperature popele za više od 20 stepeni iznad proseka zabeleženih pre manje od 30 godina.

Iako je prema ljudskim standardima i dalje hladno, a temperature su na mnogim mestima znatno ispod nule, veličina područja pogođenog tako ogromnim skokom temperatura alarmirala je naučnike.

- Sve to postaje samo godišnji podsetnik na brze klimatske promene koje smo primetili na Arktiku - rekao je dr Zek Lejb, specijalista za arktičku klimu sa Državnog univerziteta Kolorado.

Pojas toplog vazduha trenutno se proteže od severnog Grenlanda preko Severnog pola do Laptevog i Istočno-sibirskog mora severno od ruskog kopna, navodi Barents Observer.

Severoistočno od Svalbarda, preko Zemlje Franca Jozefa i Severne Zemlje takođe su videli slične anomalne vrućine. Veličina pogođenog područja gotovo je dvostruko veća od celokupne površine Sjedinjenih Država.

Nezavisno toplo vreme dolazi uprkos tome što je sunce već zašlo u "zimski san"

Arktik je u oktobru zabeležio rekordno nisku pokrivenost morskim ledom, pa čak i do sredine novembra, mnoga područja jedva da su počela da se smrzavaju, ostavljajući velike oblasti pod vodom.

Bila je to druga najniža zabeležena veličina zaleđenih površina na Arktiku, s tim da je 2012. bila jedina godina kada je bila manja. Kao rezultat, ove godine Severoistočni prolaz - brodska ruta duž sibirske obale - ostao je otvoren rekordnih 112 dana, pobedivši prethodni rekord za skoro mesec dana.

Istorijski gledano, ruta se mogla otvoriti samo na nekoliko dana, mada u nekim godinama uopšte ne bi bila otvorena.

Naučnici su upozorili da kako se područja otvorenog okeana povećavaju, sunčeva energija se sve više apsorbuje, zagrevajući okean dalje, pojačavajući globalno zagrevanje i neizbežno menjajući prehrambene mreže od kojih nebrojene vrste zavise da bi preživele.

Oktobar je bio najtopliji zabeležen u Evropi, a nastupio je posle rekordnog toplotnog talasa u Sibiru početkom ove godine, sa najvišom temperaturom ikad poznatom unutar polarnog kruga, zabeleženom u junu kada je u gradu Verhoiansk zabeleženo 38 stepena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.