SRPSKA NOVINARKA NA CRNOJ LISTI U UKRAJINI: Ekstremisti joj PRETE zbog OVOGA!
Foto: printscren

au

SRPSKA NOVINARKA NA CRNOJ LISTI U UKRAJINI: Ekstremisti joj PRETE zbog OVOGA!

Novinarka Sputnjika „okupirala Krim“

Objavljeno: 14:40h

Ozloglašeni portal ukrajinske ekstremne desnice „Mirotvorac“ uvrstio je novinarku Sputnjika Oliveru Ikodinović na crnu listu.

Ovaj portal, koji se inače predstavlja kao „centar za istraživanje zločina počinjenih protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, mira, bezbednosti čovečanstva kao i sprovođenja međunarodnog prava”, našu novinarku je uvrstio na crnu listu kao „antiukrajinskog propagandistu“.

Kako su naveli sa tog portala, Olivera Ikodinović je na crnoj listi zbog „učešća u pokušajima legalizacije okupacije Autonomne Republike Krim od strane ruskih osvajača“, te „narušavanja granice Ukrajine ulaskom na okupirani Krim“.

Pored toga, na sajtu su, bez dozvole, objavljeni i lični podaci, kao i fotografija naše novinarke.

Naša novinarka nije prva iz Srbije koja se našla na meti tog ozloglašenog portala ukrajinskih ekstremista.

Na crnu listu„Mirotvorca“ su, između ostalog, dospeli i glumac Miloš Biković zbog snimanja filma na Krimu, kao i Emir Kusturica, koji je tamo držao koncert, ali i sada upokojeni patrijarh srpski Irinej, za kog je navedeno da je „antiukrajinski propagandista, neprijatelj ukrajinskog pravoslavlja“.

Ukrajinski desničarski „mirotvorci“ su, primera radi, na svoju crnu listu stavili i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, zbog „narušavanja suverenosti Ukrajine“ i niza drugih optužbi.

Portal „Mirotvorac“ poznat je kao ozloglašeni sajt na kome ukrajinski desničari targetiraju sve koji ne misle isto kao oni.

To je i resurs na kome određena grupa istomišljenika objavljuje informaciju o „neprijateljima“ Ukrajine, i to uz podršku ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i njene Službe bezbednosti.

Ovaj portal je poznat i po tome da je neposredno pred ubistvo poznatog ukrajinskog novinara Olesa Buzine, poznatijeg po svojim stavovima o trojnom jedinstvu ruskog naroda (Malorusa — Ukrajinaca, Belorusa i Velikorusa — Rusa), objavio njegov broj telefona i kućnu adresu.

Neposredno nakon ubistva, na Tviteru bila je objavljena poruka: „Agent 404 se opet dobro pokazao. Za uspešno izvršenje vojnog zadatka zaslužio je kratak odmor“.

O kakvom se sajtu radi, govori i podatak da je portparol Ujedinjenih nacija Benžamin Moro prošle godine pozvao ukrajinske parlamentarce da ga zatvore. Moro je to uradio govoreći pred Komitetom za slobodu govora ukrajinskog parlamenta. On je rekao kako taj sajt objavljuje lične podatke velikog broja ljudi koje oni smatraju „neprijateljima“ Ukrajine, među kojima su i brojni novinari, što je kršenje i ukrajinskih i međunarodnih zakona.

Kako je objavio Hjuman rajts voč u svom izveštaju, „Mirotvorac“ je objavio lične podatke na stotine novinara koji su izveštavali iz područja sukoba i imali su akreditacije Donjecke narodne republike, nazvavši ih „saradnicima terorista“. Hjuman rajts voč navodi da su predstavnici ukrajinskih vlasti pozdravili takav potez „Mirotvoreca“, iako su formalno započeli istragu zbog objavljivanja ličnih podataka, dok je velikom broju novinara sa te liste posle toga prećeno.

Olivera Ikodinović, između ostalog, za Sputnjik radi serijal „Moja Rusija“. Pogledajte njen video o Krimu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.