BIĆE OVO JOŠ 1 UDARAC ZA AMERIČKU EKONOMIJU: Demonstracije već počele, ovo će ih dodatno OJADITI!
Demonstracije, Foto: Printskrin tvitter

neće to!

BIĆE OVO JOŠ 1 UDARAC ZA AMERIČKU EKONOMIJU: Demonstracije već počele, ovo će ih dodatno OJADITI!

Hiljade demonstrirale na Tajvanu protiv uvoza svinjskog mesa iz SAD

Objavljeno:

Hiljade ljudi protestovale su danas u Tajpeju tražeći poništavanje odluke o dozvoli uvoza svinjskog mesa iz SAD na Tajvan, zbog sumnji u bezbednost te hrane.

Vlada predsednika Caj Ing-Vena u avgustu je odlučila da ukine dugogodišnju zabranu uvoza svinjskog i govedjeg mesa iz SAD, što se smatra jednim od prvih koraka ka mogućim pregovorima o trgovinskom sporazumu Tajvana i SAD, navodi Asošiejted pres.

Odluka vlasti, koja treba da stupi na snagu u januaru, naišla je na žestoko protivljenje i opozicione stranke Kuomintang i gradjana.

Novom politikom dozvoljava se uvoz svinjskog mesa sa prihvatljivim ostacima raktopamina, hormona rasta koji se dodaje u stočnu hranu radi formiranja mišića, najčešće svinja. Rektopamin je zabranila Evropska unija, ali je dozvoljen u SAD.

Jedan od demonstranata, 54-godišnji inženjer Kelvin Čen rekao je da "misli da mnogi koji ovih dana posluju nisu etični".

"Ako mešaju američku sa tajvanskom svinjetinom i onda to prodaju nama običnim kupcima, mi kao pojedinci nemamo načina da znamo koji je izvor mesa", kazao je Čen.

Radnica u fabrici, 37-godišnja Džeki Cui, navela je da se nada da vlada "može da vidi da se gradjani protive odluci".

"Imam dete i kada jedemo hranu sa rektopaminom, to nije dobro za naš organizam", rekla je Cui.

Tajvan je demokratsko, samoupravno ostrvo za koje Peking tvrdi da je sastavni deo Kine, iako nikada nije bilo pod kontrolom kineske komunističke vlade.

Iako Tajvan nema diplomatske veze sa SAD, Vašington mu pruža vojnu i drugu podršku kojoj se Kina protivi i smatra je mešanjem u svoja unutrašnja pitanja. Odnos prema Tajvanu jedan je od najvećih sporova Pekinga i Vašingtona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.