RUSIJA UVODI KONTROLU SVEGA UZ POMOĆ OVE NAPRAVE: Oformljen novi sistem SATELITA, EVO ŠTA SVE MOGU!
Satelit, Foto: RINA

napravljen od veštačke inteligencije

RUSIJA UVODI KONTROLU SVEGA UZ POMOĆ OVE NAPRAVE: Oformljen novi sistem SATELITA, EVO ŠTA SVE MOGU!

Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelita

Objavljeno: 22.11.2020. 12:54h

Holding "Ruski svemirski sistemi" saopštio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

Reč je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita sa elementima veštačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazvežđa i hiljada svemirskih letelica, navela je pres služba holdinga.

Automatizovani kompleks koji se nalazi na zemlji sada sprovodi do dve hiljade kontrolnih sesija svakog dana. Današnje tehnologije zahtevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima svoja ograničenja i povećanje grupa „stvara veću verovatnoću za kolaps", prenosi Sputnjik.

Karakteristika nove tehnologije biće prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

"Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita, planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog 'virtuelnog superkompjutera', koji nastaje kombinovanjem računarske snage automatizovanih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu", kaže se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media