BAJDEN JE JUČE PROSLAVIO 78. ROĐENDAN, A SADA SE NAŠAO U VELIKOJ MUCI: Ovo ga je upravo snašlo!
Inauguracija je 20. januara 2021. godine, Foto: AP

SAD

BAJDEN JE JUČE PROSLAVIO 78. ROĐENDAN, A SADA SE NAŠAO U VELIKOJ MUCI: Ovo ga je upravo snašlo!

Posle virtuelnog sastanka sa guvernerima, on je naglasio da nije zabrinut da će Trampovo odbijanje da prizna poraz sprečiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji"

Objavljeno:

Demokrata Džozef Bajden napunio je juče 78 godina čekajući da mu se ispuni najveća želja tokom poluvekovne političke karijere, da postane predsednik SAD.

Umesto rođendanskog predsedničkog slavlja, Bajden se juče borio sa odbijanjem aktuelne administracije republikanskog predsednika Donalda Trampa da mu prizna pobedu, a njegovom timu omogući pristup ključnim saveznim službama.

U trenutku kada je broj zaraženih kovidom 19 u Americi premašio 12 miliona, uz više od četvrt miliona mrtvih, Bajden je apelovao iz Vilmingtona, u njegovoj matičnoj državi Delaver, da njegov tranzicioni tim zbog nedostatka informacija ne može da se nosi ni sa testiranjem, niti smernicama o najvažnijem pitanju distribucije vakcina. Dok uporište demokrata, "zlatna država" Kalifornija, zbog dosad najbržeg širenja virusa, uvodi policijski čas od 22 sata do 5 sati, Bajden upozorava da će nemogućnost pristupa planiranju u saveznoj vladi znatno otežati odgovor na pandemiju kada stupi na dužnost u januaru.

foto: EPA/Olivier Douliery

Tramp se, međutim, ne osvrće na to i ne popušta u nameri da dokaže da je Bajden pobedio izbornim malverzacijama. Sud u Feniksu je u međuvremenu odbacio tužbu republikanaca koji su tražili da zvaničnici u Arizoni ne potvrde Bajdena kao pobednika izbora u toj državi. I u Džordžiji je završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova, posle kog je potvrđeno da je Bajden pobedio Trampa sa 12.284 glasa više.

No, u Pensilvaniji, gde je Bajden pobedio sa 82.000 glasova, Trampov izborni štab traži od sudije da aktuelnog predsednika proglasi pobednikom, navodeći da bi državna skupština, u kojoj republikanci imaju većinu, trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj državi. U Viskonsinu je Trampova kampanja platila za delimično prebrojavanje glasova, iako izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bajdenovu prednost od 20.000 glasova.

Bajden istovremeno tvrdi da je neodgovorno što Tramp dovodi u pitanje njegovu izbornu pobedu. Posle virtuelnog sastanka sa guvernerima, on je naglasio da nije zabrinut da će Trampovo odbijanje da prizna poraz sprečiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji". Trampove tvrdnje, ipak, utiču na poverenje javnosti u američku demokratiju, dok je u zastoju predaja vlasti i u neizvesnosti se približava datum inauguracije, 20. januar.

foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

ĐULIJANIJEVA FARBA

Trampov lični advokat Rudi Đulijani planira da podnese još tužbi, optužujući demokrate za "nacionalnu zaveru" manipulisanjem glasovima. Dok je više od sat vremena iznosio niz optužbi, počeo je da se znoji, a niz lice mu je potekla tamna boja. Zaključak da se 76-godišnji Đulijani farba bacila je na čas u zasenak njegove optužbe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.