CEO SVET GUBI ZBOG PANDEMIJE SAMO ONI DOBIJAJU: Svetom se ŠIRI opasnost daleko VEĆA od VIRUSA! Nezadrživi su!
Takođe računa na epidemiju da crpi nove aktiviste među protivnicima vakcinacije, Foto: Profimedia/Ilustracija

OPASNOST

CEO SVET GUBI ZBOG PANDEMIJE SAMO ONI DOBIJAJU: Svetom se ŠIRI opasnost daleko VEĆA od VIRUSA! Nezadrživi su!

Bez vođe, transnacionalne apokaliptične i okrenute nasilju

Objavljeno:

Radikalna desnica u Evropi i u SAD vidi pandemiju kao "šansu" za privlačenje novih aktivista, iz krugova protivnika vakcina i teoretičara zavera, upozorava danas objavljena studija.

Studiju je po narudžbi vlade kancelarke Angele Merkel sproveo u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Švedskoj i Finskoj "Kaunter ekstremism prodžekt" (Counter Extremism Project) međunarodni tink-tenk koji okuplja stručnjake i bivše diplomate.

U studiji se opisuje pojavljivanje nove radikalne desnice u tim zemljama od 2014, bez vođe, transnacionalne apokaliptične i okrenute nasilju, oko tema kao što je navodna velika zamena evropskog stanovništa imigrantima sa drugih kontinenata.

foto: Printscreen

Ti ekstremisti reaguju na pretnju "beloj rasi" tako što se sve više usaglašavaju izmedju sebe i sa aktivistima iz Rusije i istočne Evrope finansirajući se preko organizovanja koncerata ili turnira borilačkih veština, navodi se u studiji.

Tako u Nemačkoj postoji mreža muzičkih naslova ekstremne desnice i firmi za prodaju poštom čiji obrt je 2012. samo za Saksoniju, bio oko 3,5 miliona evra. Stručnjaci procenjuju prihode od festivala u Nemačkoj na blizu dva miliona evra godišnje.

U studiji se dodatno objašnjava da pandemija korona virusa za taj pokret predstavlja "šansu" koju namerava da iskoristi jačim angažovanjem oko teorija zavere i protiv restrikcija, opisanih kao uspostavljanje "policijske države." Radikalna desnica takođe računa na epidemiju da crpi nove aktiviste među protivnicima vakcinacije.

"Poremećaji izazvani pandemijom jačaju uticaj svih onih koji su se i pre pojave virusa smatrali protivnicima dominantne struje", navodi studija ukazujući na jasan porast onlajn razmena na ekstremističkim forumima, posebno u vreme izolacije.

Uprkos resrtrikcijama kretanja, i zabrani koncerata ili turnira koje su poremetile aktivnosti te desnice, pandemija bi mogla da omogući nove veze i regrutovanje aktivista.

Tako su u Nemačkoj brojne demonstracije protiv nošenja maski okupile u istim povorkama neonaciste i protivnike vakcina, ekstremne desničare i hipije obuzete ezoterijom.

Ta okupljanja mogu da posluže kao uvod u buduću saradnju u borbi protiv navodnih "zajedničkih neprijatelja" među kojima je i država, navodi studija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.