EKONOMIJA POČINJE DA JAČA UPRKOS KORONI: U pojedinim državama je KONAČNO MALO BOLJE, STIŽE NOVAC ZA VAKCINU!
Ekonomija usvetu, Foto: Uprava carina

izvojiće za vakcinu

EKONOMIJA POČINJE DA JAČA UPRKOS KORONI: U pojedinim državama je KONAČNO MALO BOLJE, STIŽE NOVAC ZA VAKCINU!

Svetske berze u blagom usponu, oprez ograničio rast indeksa

Objavljeno:

Indeksi na svetskim berzama su nastavili danas uspon, ali ograničen, usled opreza investitora vezanog za isticanje programa privrednih podsticaja u Sjedinjenim Državama i zabrinutosti u pogledu štete koju će globalna ekonomija pretrpeti od nastavka pandemije Kovid-19.

Nade u oporavak vođen merama podsticaja splasnule su nakon što je američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio da će ključni korona programi Federalnih rezervi o pozajmicama za podršku preduzećima i lokalnim vladama isteći do kraja 2020. godine.

Rast slučajeva korona virusa prigušio je tržišni sentiment, pri čemu je Kalifornija najavila nov policijski čas u nastojanju da obuzda rastući broj infekcija, Japan se suočava sa trećim talasom virusa, a neki delovi Evrope su već pod režimom nedavno obnovljenih mera ograničenja.

Svetska trgovinska organizacija je saopštila da će oporavak globalne trgovine, koji je zabeležen u trećem kvartalu nakon ublažavanja mera zaključavanja, usporiti u periodu do kraja 2020. godine.

Panevropski indeks STOKS 600 zabeležio je danas rast od 0,4 posto, pošto su se evropski investitori fokusirali na praćenje signala o napretku vakcine protiv Kovida, izveštava Rojters.

Evropska unija bi mogla da izdvoji više od 10 milijardi dolara za kupovinu više stotina miliona doza vakcine koju su razvili Fajzerr-BioNTek i KjureVak, izjavio je britanskoj agenciji jedan zvaničnik EU uključen u pregovore.

Globalni indeks akcija MSCI ojačao za 0,2 procenta i na putu je da zabeleži treću nedelju rasta zaredom.

Indeks fjučersa NJjujorške berze S&P 500 nije beležio promene, dok su fjučersi u indeksnoj korpi Dau DŽons pali za 0,1 procenat, poništivši dobitke ostvarene tokom noćašnje snažne trgovinske sesije na Vol Stritu.

Naime, sva tri glavna američka berzanska indeksa su prošle noći skočila posle izjave lidera demokratske manjine u Senatu Čaka Šumera da je šef republikanske većine Mič Mekoneli pristao da obnovi razgovore o izradi novog paketa fiskalnih olakšica.

U Aziji, japanski indek Nikei je posrnuo za 0,4 odsto, pod uticajem informacija o skoku broja novozaraženih korona virusom u zemlji na rekordan nivo, dok su kineske akcije ojačale 0,3 procenta.

Na valutnim berzama, dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema glavnim rivalima, stagnira na 92,20 poena, dan nakon što je preko noći prvo skliznuo pa ponovo počeo da raste nakon otvaraja evropskih tržišta.

Evro se trguje prema dolaru na nivou od 1,18705 dolara, i na putu je da nedelju zaključi sa malim dobitkom u odnosu na prošlu sedmicu.

Na robnim tržištima, cene nafte su se stabilizovale i oporavile posle jučerašnjeg pada.

Američka WTI nafta za isporuku u januaru ojačala je za 0,5 posto na 42,09 dolara za barel, a cena severnomorske nafte Brent je porasla za 0,7 procenata na 44,51 dolara.

Cena zlata je skliznula za 0,1 odsto na 1.866,19 dolara za uncu, prenosi Rojters.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.