HOĆE PARE OD EU, A ŠOKANTNO KRŠE VLADAVINU PRAVA: Džordž Soroš BRUTALNO izvređao ove 2 ZEMLJE!
On je dodao da bi na isti način i Fond za oporavak mogao da primeni poboljšanu proceduru, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

hit priča

HOĆE PARE OD EU, A ŠOKANTNO KRŠE VLADAVINU PRAVA: Džordž Soroš BRUTALNO izvređao ove 2 ZEMLJE!

Kako je rekao, te dve zemlje znaju da su odgovorne za "šokantno kršenje" vladavine prava i ne žele da plate cenu

Objavljeno:

EU ne sme da pravi kompromise o tome što je dodelu novca državama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, a njen odgovor na izazov koji su joj zbog toga uputile Mađarska i Poljska odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrednostima na kojima je osnovano, tvrdi američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš.

On je u autorskom tekstu za portal Prodžekt sindikejt sa sedištem u Pragu rekao da se Mađarska i Poljska, iako imaju najveću korist od budžeta, žestoko protive uslovljavanjem vladavinom prava, kako je to odredila EU.

Kako je rekao, te dve zemlje znaju da su odgovorne za "šokantno kršenje" vladavine prava i ne žele da plate cenu.

Prema njegovim rečima, veto na budžet EU je "korak bez presedana" dvojice, kako je rekao, "serijskih prestupnika", koji je izazvao konfuziju među članicama EU, ali smatra da postoji način da se on zaobiđe.

- U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biče produžavan na godišnjoj osnovi. Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava - rekao je Soroš.

On je dodao da bi na isti način i Fond za oporavak mogao da primeni poboljšanu proceduru, kao što je predložio Gaj Ferhofštad, a ako bi EU to uradila veto Orban-Kačinski bi mogao da se izbegne.

Govoreći o mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu, on je rekao da je on u Mađarskoj izgradio razrađeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.