UŽAS, POJAVILI SE LAŽNI LEKOVI SA OZNAKOM ANTI-KOVID: Ljudi, pa ovo stvarno nije moguće!
Lažni lekovi preplavili Italiju, Foto: EPA/LAURENT GILLIERON, Ilustracija

krenulo u italiji

UŽAS, POJAVILI SE LAŽNI LEKOVI SA OZNAKOM ANTI-KOVID: Ljudi, pa ovo stvarno nije moguće!

U Italiji su kontrole započete zahvaljujući saradnji sa Italijanskom agencijom za lekove

Objavljeno:

Pojava koja je primećena još u prolećnom periodu epidemije korone, sada je u Italiji uzela maha - na delu je prava “invazija” lažnih lekova i proizvoda sa oznakom anti-kovid.

Pohlepni nosioci takvog biznisa ne posustaju, pa su državni organi bili primorani da povedu još jednu borbu u doba epidemije. U toku su zaplene takvih proizvoda u čitavoj Italiji, da sada je oduzeto najmanje 90.000 pakovanja spremnih za prodaju.

Saradnja sa Interpolom na Srednjem Istoku i Severnoj Africi, regionima odakle je najčešće dolazila sporna roba, donela je dobre početne rezultate. Ipak akcenat akcije stavlja se na prodaju koja se odvija preko interneta, a njoj je i najteže ući u trag.

Kontrolama su do sada podvrgnute zemlje odakle najčešće dolazi ova roba: Irak, Jordan, Kuvajt, Liban, Libija, Maroko, Katar, Saudijska Arabija. Krenulo se sa inspekcijama i zaplenom u lukama, na aerodromima, na zemaljskim granicama, zonama slobodne razmene, poštanskim magacinima, velikim tržnim centrima, apotekama i raznim prodajnim mestima.

U Italiji su kontrole započete zahvaljujući saradnji sa Italijanskom agencijom za lekove (Aifa) i Ministarstvom za zdravlje, počelo sa praćenjem odakle se šalju lekovi u Italiju, preko glavnih luka i aerodroma. Zaplenjene su ampule, tablete i kapsule u vrednosti od preko pola miliona evra.

Evropa zajedno sa Italijom koordinira ove kontrole kako bi se sprečio ovaj rašireni biznis i ilegalna prodaja. Posebno se traži da Fejsbuk, Gugl i Amazon identifikuju ilegalnu praksu, eliminišu je i onemogućue distributere takve falsifikovane robe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.