NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Ovo je do sada neviđeno, ovde je boravio Kaligula, pronašli su SVAŠTA!
Arheološko istraživanje, Foto: Printscreen

SJAJNA VEST

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Ovo je do sada neviđeno, ovde je boravio Kaligula, pronašli su SVAŠTA!

Kako je saopšteno, glavnu kuću i vrtove izgradio je jedan od bogatih senatora, a ona je kasnije postala carska i u njoj je boravio Kaligula.

Objavljeno:

Ostaci raskošne palate u kojoj je živeo čuveni car Kaligula otkriveni su ispod jedne poslovne zgrade u centru Rima.

Istraživači su nakon tri godine kopanja ispod kancelarija na ovom mestu pronašli ostatke pravog luksuza - kitnjastu baštu sa vodoskocima, a ono što ih je posebno impresioniralo je činjenica da je tu postojao i egzotični zverinjak u kojem su se nalazili nojevi, jeleni, pa čak i medved. Osim ovoga, nađeni su dragulji, novčici, kao i jedan carski broš.

Svi ovi ostaci nalaze se na području Eskvilina, jednog od sedam brda na kojima je Rim prvobitno bio izgrađen.

- Ovi ostaci pričaju nam neverovatne priče. Pronašli smo stopala lava, zub medveda i kosti nojeva i jelena. Samo možemo da zamišljamo te životinje kako trče u ovom čarobnom pejzažu - rekla je Mirela Serlorenci iz italijanskog ministarstva za kulturno nasleđe. Na ovom području nađena su i semena egzotičnih biljaka, kao i ostaci stepeništa od belog mermera koje su povezivale različite nivoe vrta.

Takođe, otkriveno je da su u unutrašnjosti bila freske rađene na vlažnom malteru, a da su neki zidovi bili obloženi mermerom u kojem su bili uklesani žlebovi različitih boja.

Kako je saopšteno, glavnu kuću i vrtove izgradio je jedan od bogatih senatora, a ona je kasnije postala carska i u njoj je boravio Kaligula.

Ovaj kontroverzni vladar rođen je 12. godine pre nove ere, a dobio je nadimak Kaligula, što u prevodu znači mala čizma, zbog sićušne uniforme u koju su ga roditelji obukli. Njegova majka i braća umrli su u zatvoru, nakon čega ga je stric Tiberije usvojio i učinio naslednikom carstva.

U početku ga je Rim voleo, ali ga je ubrzo omela ozbiljna bolest, veruje se epilepsija ili hipertireoza.

Bio je poznat po skandalima, uzivanju u promiskuitetnim sadržajima i prožrljivosti, a senatore je mučio tako što ih je terao da trče ispred njegove kočije. Veruje se da se valjao u novci i pio drago kamenje rasvorenoe u sirćetu Kaligula je prvi rimski car koji je postao žrtva atentata, i prvi car koga je ubila Pretorijanska garda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.