I SRBIJI ZBOG NJEGOVO POTEZA PRETI VELIKA OPASNOST! Erdogan izazvao novu nevolju!
Erdogan, Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

turska ne miruje

I SRBIJI ZBOG NJEGOVO POTEZA PRETI VELIKA OPASNOST! Erdogan izazvao novu nevolju!

Dugo pripreman potez Erdogana na Kipru

Objavljeno: 16.11.2020. 23:55h

Erdogan, a i novi predsednik Turaka na Kipru, smatraju da je ideja o stvaranju zajedničke države Turaka i Grka mrtva, sahranjena, zato ne treba da čudi promocija ideje o stvaranju dve države na Kipru – na potezu su Ujedinjene Nacije.

Ovo kaže za Sputnjik Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Atine i Ankare, komentarišući posetu Kipru predsednika Turske.

“Turska i samoproglašeni turski Severni Kipar više neće tolerisati “diplomatske igre” u međunarodnom sporu oko prava na priobalne resurse u istočnom Mediteranu”, rekao je Erdogan u nedelju na Kipru povodom 37. godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti kiparskih Turaka na ratom podeljenom ostrvu.

Dugo pripreman potez Erdogana na Kipru

Lalić kaže da je najava definitivnog prekida pregovora o stvarnju zajedničke države Turaka i Grka potez koji je dugo pripreman, a realizacija je počela podrškom Ersinu Tataru, novom predsedniku Kipra koji se takođe zalaže za stvaranje dve države na Kipru.

“Osvoijo je tesnu većinu, 51,7 odsto galsova, ali on je sada čovek koji uz Erdoganovu podršku odlučuje na severu Kipra. Novi predsednik turske države na Kipru odmah je rekao da je ideja o stvaranju zajedničke države Turaka i Grka na ostrvu mrtva”, kaže Lalić i podseća da je ova ideja osuđena i u Briselu, Nikoziji i Njujorku, jer jednostrani potezi ne mogu nikako doprineti definitivnom rešenju krize.

Pregovori nisu odmakli

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji je podeljen 1974. godine posle turske intervencije, vode se već decenijama, ali nisu mnogo odmakli od početka.

Poslednji put su prekinuti 2017. godine, jer dve strane nisu mogle da se dogovore kako da turska strana vrati Grcima oduzetu imovinu. Nisu mogli da se dogovore ni ko će u toj federalnoj državi imati koliki mandat, a Grci su tražili da Turska povuče 30 hiljada vojnika sa severa.

“Šta će sada uraditi generalni sekretar UN Antonio Gutereš u ovom trenutku nije jasno. Kao što je poznato, pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra vode se pod pokroviteljstvom UN već decenijama, ali je Turska uvek uslovljavala i nije moglo da se dođe do rešenja. Taj odnos je još više otežalo pronalaženje nafte u vodama istočno od Kipra. Turci sada pokušavaju da preko nepriznate države na severu ostrva odrede svoje pomorske granice i rade istraživanja nafte i gasa”, kaže sagovornik Sputnjika i podseća da je potraga za resursima naišla na osude UN i EU.

Obišao i “grad duhova”

Turski predsednik je, kao što je i najavio, obišao i „grad duhova“ – Varošu, koji je grčko stanovništvo napustilo posle turske invazije i poručio da se nepravda učinjena severnom Kipru ne može prihvatiti.

Njegovu ideja da otvori grad koji se nalazi „ni na čijoj zemlji“ Grci su nazvali „provokacijom bez presedana“.

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media