SVE VREME SMO ŽIVELI U LAŽI? Učili su nas da nas je stvorio svemir, a šta AKO JE OBRNUTO?!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ESA/HUBBLE & NASA

biocentrizam

SVE VREME SMO ŽIVELI U LAŽI? Učili su nas da nas je stvorio svemir, a šta AKO JE OBRNUTO?!

Šta je bilo pre vremena? Šta se nalazi izvan svemira? Kako je materija stvorila um, ili je obrnuto?

Objavljeno:

Bez obzira kako je nastao život na zemlji, čini se neospornim da je stvorio potrebne uslove za život. Međutim, radikalan preokret ponudili su istaknuti biolog matičnih ćelija Robert Lanza i teorijski fizičar Matej Pavšič u svojoj novoj knjizi ''Veliki biocentrički dizajn''. Lanza otvoreno navodi u uvodu ove knjige da život nije proizvod univerzuma - već obrnuto, a ovu teoriju naziva biocentrizmom.

Biocentrizam ima za cilj da sruši sve verzije stvarnosti zasnovane na fizikalizmu, naučnoj doktrini koja ukorenjuje stvarnost u fizičkim objektima od galaksije, pa nadalje do univerzuma. Fizikalizam je stvorio savremeni svet nauke i tehnologije. Ali dostigavši horizont gde vreme, prostor, materija i energija postoje, fizikalizam je zašao u ćorsokak. To je bilo poslednje što se očekivalo. Umesto krunisane i sveobuhvatne teorije svega, istraživači su se našli pred pitanjima koja im logički prkose.

Šta je bilo pre vremena? Šta se nalazi izvan svemira? Kako je materija stvorila um, ili je obrnuto?

Ova pitanja su kontradiktorna. Logično je da ništa ne može biti pre vremena, jer je ''pre'' vremenski ograničen pojam. Van prostora ne može biti ništa, jer je ''spolja'' koncept vezan za prostor. Da biste se izvukli iz ovih kontradiktornosti morate napustiti prostorno-vremensku uzročnost, što nauka ne želi da čini. Tražiti od naučnika da napusti fizičku uzročnost je isto kao da tražite od pape da bude ateista.

Biocentrizam izaziva temeljne dogme fizike, stavljajući um ispred materije. Prema ovoj teoriji, glavni pokretač stvaranja je sves, nevidljivi tvorac iza maske fizičkog univerzuma. Ovaj pojam nije novi za Lanza i Pavšiča, ali u njihovoj knjizi iznose novi argument.

Ključno poglavlje ''Velikog biocentričnog dizajna'' zove se ''Kako deluje svest'', a osnovna teza u tom poglavlju je da svest obuhvata svu stvarnost i da su to u osnovi sinonimi. Stara indijska izreka glasi: ''Kakav si ti, takav je i svet''. Lanza i Pavšič ulaze u zamršene detalje kako bi potkrepili ovaj zaključak do kog su drevni mislioci stigli prosto promatranjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.