Ovo niste još nigde mogli da pročitate: Otkriven način na koji je nastala Islamska država! (FOTO) (GIF)
Foto: Fonet

ZLOUPOTREBA VERE

Ovo niste još nigde mogli da pročitate: Otkriven način na koji je nastala Islamska država! (FOTO) (GIF)

Mnogi od njih samo sa ciljem da se bore protiv Bašara al Asada i pomognu pobunjenicima, ali su kasnije postali teroristi.
Objavljeno: 15:51h

Od 2010. godine Bagdadi je vođa Islamske države u Iraku (ISI), nekadašnjeg ogranka Al Kaide u Iraku. Organizacija ISI zapravo postoji od 1999. godine ali je promijenila ime kada je postala deo Al Kaide.

Prema njegovim riječima, on je poslao Abu Muhameda al Jolanija 2011. u Siriju da napravi Al-Nusra front. Sve do početka 2013. godine ISIS i Al-Nusra front su sarađivali. Ali, Bagdadi nije bio zadovoljan, on je želeo da spoji Iračane iz Al Kaide i sirijske džihadiste i napravi jednu veliku organizaciju sa njim na čelu.

foto: AP

O tome je razgovarao sa vodećim džihadistima na sastancima u sedištu grupe MSM u gradu Kafr Hamri na severu Sirije. Abu Ahmad je u pauzama sastanaka saznao detalje. Bagdadi je rekao da svi džihadisti treba da se zakunu na vernost njemu i da oforme zajedničku državu pod jednim imenom – Islamska država Iraka i Al Šama (Al Šam je oblast koja se odnosi na zemlje Levanta).

- Šeik je ovde došao da nas ubedi da ne budemo više članovi Al Nusre, već da se svi pridružimo njemu i ujedinimo pod zastavom ISIS koja će uskoro postati država - rekao je Ahmadu jedan od učesnika sastanka.

Bagdadi se na sastancima sreo sa mnogim problemima, između ostalog i time što je najveći broj okupljenih džihadista bio odan vođi Al Kaide, Ajmanu al Zavahiriju. Plašili su se da se radi o pobuni i pitali su Bagdadija da li se on zakleo na vernost vođi Al Kaide.

Međutim, Bagdadi je uspeo da ih prevari, ubedivši ih da se zakleo na vernost Zavahiriju, ali ne javno, jer je tako vođa Al Kaide od njega navodno zahtevao. Bagdadi je tvrdio da on sve radi pod komandom Al Zavahirija, a ostali džihadisti nisu mogli da provere da li je to istina. Zavahirija niko nije video u javnosti već godinama, smatra se da se krije negde u Pakistanu ili Afganistanu, pa je veoma teško doći do njega.

Zato su se džihadisti, pod uslovom da je ono što Bagdadi govori istina, zakleli na vernost novoj organizaciji. Postojao je još jedan problem, a to je što se mnogi se nisu slagali sa stvaranjem države. Bagdadi je rekao da svi muslimani treba da imaju svoju državu, svoju teritoriju odakle će osvojiti svet.

Kako su rekli neki od okupljenih džihadista, postoji razlog zašto je Al Kaida radila u senci i zašto se Osama bin Laden krio - da ne bude meta neprijateljima. Ipak, Bagdadi je bio uporan, njemu je bilo najvažnije da stvori državu kojom će on vladati.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.