SLOVENCI SE POBIŠE OKO TRAMPA: Da li su upravo sebi ZAPEČATILI SUDBINU?
Tramp, Foto: printscreen

trampove pristalice

SLOVENCI SE POBIŠE OKO TRAMPA: Da li su upravo sebi ZAPEČATILI SUDBINU?

Slovenački šef diplomatije tvrdi da Janšina podrška Trampu nije naštetila odnosima sa SAD

Objavljeno:

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar izjavio je danas da je vlada Janeza Janše za odnose s SAD-om i poziciju zemlje u EU učinila više nego vlade levice poslednjih godina, negirajući tvrdnje opozicije da su Janšini tvitovi o američkim izborima "diplomatski fijasko" koji je "osramotio" zemlju.

"Današnji odnosi Slovenije s SAD-om bitno su bolji nego što su bili u martu, kad je ova vlada nastupila i bolji nego u vreme svih levih vlada u poslednjih pet-šest godina koje su zanemarivale odnose s Vašingtonom i važnost transatlantskih odnosa", rekao je Logar, odgovarajući na žestoke kritike opozicionih poslanika u spoljnopolitičkom odboru parlamenta, prenela je Hina.

Nakon što je Janša po završetku američkih izbora na Tviteru pozdravio pobedu Donalda Trampa, a kada je proglašena pobeda Džo Bajdena nije čestitao tvrdeći da je to preuranjeno, opozicija tvrdi da je Janšino "neprimereno" komuniciranje na društvenim mrežama "osramotilo" Sloveniju u medjunarodnom, ali i u evropskom prostoru.

Logar je odbacio te tvrdnje navodeći kako je više "sramote" od Janše Sloveniji naneo bivši premijer Marjan Šarec koji je odbio da nastupi u Evropskom parlamentu početkom godine.

Na pitanje opozicionih poslanika šta o Janšinim porukama podrške Trampu i njegovim sumnjama u izborni proces u SAD misli nemačka kancelarka Angela Merkel, Logar je rekao da se odnos prema nekoj nekoj državi ne može svesti na jedan tvit na društvenim mrežama, niti se mogu donositi zaključci o njenoj poziciji.

Slovenija je aktivno uključena u predsedavajući "trio" EU, s Nemačkom i Portugalom, u okviru koga u drugoj polovini 2021. preuzima predsedavanje Savetom EU i njena pozicija u EU je čvrsta, naveo je Logar minimizirajući moguće posledice Janšinog stavljanja na stranu Donalda Trampa i posle proglašenja Bajdena za pobednika.

Logar je odbio da komentariše Janšine poruke na Tviteru koji su poslednjih nedelju dana izazvale mnogo kritika u Sloveniji, ali i čudjenje mnogih u medjunarodnim krugovima jer je slovenački premijer bio jedan od retkih koji su otvoreno podržali Trampa, a naveo je da veruje da će opozicija imati priliku da to direktno pita premijera sledeće nedelje u parlamentu.

Opozicioni predstavnici u odboru za spoljnu politiku iz Socijalnih demokrata (SD), Liste Marjana Šareca LMŠ) i Stranke Alenke Bratušek (SAB) u više navrata su postavili pitanje kako "sanirati" veliku diplomatsku štetu nastalu Janšinim tvitovanjem, navodeći da je reč o "velikom političkom skandalu" medjunarodnih razmera, "samoubilačkom medjunarodnopolitičkom potezu" sadašnje vlade i njenom "najvećem diplomatskom kiksu" do sada, od koga distancirao i deo vladajućih stranaka, čestitajući naknadno Bajdenu na pobedi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.