MAKRON SE ZBOG OVOGA ZAISTA POTRESAO: Ovakvo ponašanje Turske stvarno nije u redu!
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

provokacije i dalje lete

MAKRON SE ZBOG OVOGA ZAISTA POTRESAO: Ovakvo ponašanje Turske stvarno nije u redu!

Pronaći trajno rešenje za Nagorno Karabah, Turska da ne provocira, naglasio je Makron

Objavljeno:

Francuski predsednik založio se za pronalaženje "trajnog političkog rešenja" za Nagorno Karabah, koje štiti interese Jermenije, i pozvao je Tursku da prestane sa provokacijama, saopštila je Jelisejska palata.

"Bez odlaganja treba raditi na definisanju parametara trajnog političkog rešenja sukoba, koji mogu da obezbede ostanak jermenskog stanovništva u Nagorno Karabahu i povratak desetina hiljada ljudi koji su pobegli iz svojih domova", ističe se u saopštenju.

"U ovom teškom trenutku, Francuska je uz Jermeniju, sa kojom ima istorijsko prijateljstvo", dodaje se.

Pariz, koji navodi da će analizirati taj sporazum, pozdravio je okončanje sukoba, uz ocenu da prioritet sada treba da bude "trajno okončanje sukoba i poštovanje prekida vatre, o čemu je odlučeno u ponedeljak".

Sporazum, koji su Azerbejdžan i Jermenija potpisale pod okriljem Rusije, označava okončanje šestonedeljnih žestokih sukoba. Makron, koji je bio uključen u pokušaje postizanja primirja u okviru grupe Minsk (Francuska, Rusija i SAD), "aktivno će nastaviti konsultacije sa Rusijom" i uskoro će razgovarati sa liderima dve strane, navodi se u saopštenju.

Francuska, kako se dodaje, "snažno poziva Tursku da okonča provokacije po pitanju Nagorno Karabaha, da pokaže uzdržanost i da ne radi ništa što kompromituje mogućnost trajnog sporazuma kroz pregovore u okviru grupe Minsk".

Turska je u utorak ujutru pozdravila postizanje sporazuma kao "veliku pobedu" Azerbejdžana.

Prema sporazumu, sukobljene strane zadržavaju "položaje koje su zauzele", a Rusija će rasporediti skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja. Sporazum predviđa da Azerbejdžan povrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije, a koji je i dalje pod kontrolom jermenskih snaga.

Nagorno Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom devedesetih godina odneo 30.000 života. Od septembra su obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

Turska, koja podržava Azerbejdžan, optužuje se za slanje sirijskih boraca u Nagorno Karabah, kako bi podržali snage Bakua, što predsednik Redžep Tajip Erdogan negira.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.