JOŠ 1 UŽAS NA POMOLU: Ovo preti da udari i DEMOLIRA POLA ZEMLJE! (VIDEO)
Ledeni breg, Foto: printscreen

uzbuna!

JOŠ 1 UŽAS NA POMOLU: Ovo preti da udari i DEMOLIRA POLA ZEMLJE! (VIDEO)

Masivni ledeni breg veličine manje države, koji se odvojio od Antarktika, mogao bi da udari u britansko ostrvo Južnu Džordžiju

Objavljeno:

Ledeni breg se od Antarktika odvojio jula 2017. godine, a sada bi mogao da udari u britansko ostrvo i poremeti divlji život na njemu, kao i rute brodova.

Breg je dugačak 150, a širok 48 kilometara, približne veličine kao i ostrvo Južna Džordžija. On se u ovom trenutku nalazi na 500 kilometara udaljenosti od ostrva, a s obzirom na njegove dimenzije, to i nije tako daleko, upozoravaju naučnici.

Stručnjak za lednike Sju Kuk tvrdi da je glečer najveći od svih koji se trenutno nalaze u Južnom okeanu i da je veoma teško predvideti šta će se dogoditi sa njim, zbog vremenskih uslova, struja i oblika brega. Ona tvrdi da bi ogroman ledeni breg, debljine samo oko 200 metara, mogao da se raspadne ili da se nasuče na kopno.

Profesor Gerajt Tarling je za BBC rekao da je zabrinut zbog mogućeg uticaja ledenog brega na Južnu Džordžiju.

On tvrdi da bi breg mogao da utiče na način ishrane grabljivica sa kopna, kao što su pingvini i foke.

Ukoliko bi se nasukao na kopno, ove životinje bi morale da pređu veći put da nađu hranu, a ako se ne bi vratile na vreme, to znači da bi njihovi mladunci mogli da uginu.

Čitav ekosistem na ostrvu bi bio doveden u opasnost ako bi ledeni breg ostao nasukan na kopnu godinama, upozorio je Tarling i dodao da to ostvarilo negativan efekat i na ekonomiju, putem uticaja na rute brodova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.