Poslednji Robinzon: 27 godina čuva plažu, a sada hoće da ga oteraju! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Sardiniaislandtv

pokrenuta peticija

Poslednji Robinzon: 27 godina čuva plažu, a sada hoće da ga oteraju! (FOTO) (VIDEO)

Hteo je u Polineziju, zapeo je na Budelliju. Morandi nije izolovan: ima WiFi, mobilni, Fejsbuk, Sunčevu energiju, prijatelja Enrika iz Đenove koji svrati, ribare
Objavljeno:

Više od 30.000 ljudi je potpisalo peticiju na internetu da čuvar čuvene ružičaste plaže to i dalje ostane.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Budelli je ostrvo u Tirenskom moru, površine 1,6 kilometara kvadratnih, u arhipelagu uz obale Sardinije koji obično nazivaju po najvećem od tih ostrva, La Maddaleni, gde je dugo bio italijanski “Alcatraz” - zatvor iz kojg je bilo teško pobeći, koji je bio nesuđeno mesto sastanka G8, prebačenog naprasno zemljotresom razorenu L’Aquilu.

Revolucija počinje za 5 godina: Skrstiš ruke, digneš noge i - voziš!

Budelli je smešten severoistočno od severnog rta Sardinije, nasuprot Korzici.

Nacionalni park

I zbog toga, a i zbog veoma bogatog podvodnog sveta, taj arhipelag je proglašen italijanskim nacionalnim parkom. A prvi potez države kao vlasnika mogao bi biti - tako se barem boje zainteresovani na Sardiniji, u Liguriji i Pijemontu (oblastima koje su činile Kraljevinu Sardiniju i oko kojih se ujedinila Italija) - da otera jedinog čuvara plaže u svakom godišnjem periodu, koji je pre dve godine pretrpeo i batine od protivakonitih divljaka, premda već deset godina ne prima ni mizernu platu koju je ugovorio s prethodnim vlasnicima ostrva, švajcarskim konzorcijumom.

Mauro Morandi (77), “Robinson s Budellija” kako ga, obiljem mašte, nazivaju italijanski novinari. Njega je još 1989. angažirala švajcarska kompanija koja je krajem šezdesetih “zaradila” to čudesno ostrvo, pa je on na njemu već 27 godina jedini stanovnik.

Angažovala ga je "Nuova Gallura", društvo iza kog su neki “misteriozni” švajcarski vlasnici. Kompanija je ostrvo kupila od milanskog trgovca nekretninama Pjerina Ticonija, a on od izvornih vlasnika. "Nuova Gallura" je, naravno, tu htela da gradi hotelski kompleks. Zakon im je to zabranio, kompanija je propala.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.